breaking news Νέο

«Φιρντάους», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Φιρντάους», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Η Αιγύπτια Ψυχίατρος, Συγγραφέας και Ακτιβίστρια Ναουάλ Αλ Σααντάουι (γεν. 1931), στο συγκλονιστικό Αφήγημά της «Φιρντάους» (Εκδ. «Δώμα», Μτφρ. Ελ. Καπετανάκη, Αθήνα 2019), περιγράφει την ιστορία μιας γυναίκας που πλήρωσε οικτρά το τίμημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας.

Η Συγγραφέας είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου Φεμινιστικού Κινήματος και στο παρελθόν διώχτηκε στην χώρα της για το έργο και την δράση της. Έχει ωστόσο βραβευτεί διεθνώς για το ανθρωπιστικό και συγγραφικό της έργο, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «η Σιμόν ντε Μπωβουάρ του Αραβικού Κόσμου».

Στο Αφήγημα της η Ναουάλ Αλ Σααντάουι, περιγράφει μία αληθινή γυναίκα, ένα αδάμαστο γυναικείο πνεύμα εγκλωβισμένο στον κόσμο των ανδρών. Η γυναίκα αυτή αναζητά την ελευθερία και τον σεβασμό, γι΄αυτό και προσπαθεί να δραπετεύσει από την ζωή της δούλας που της έχει επιβληθεί. Η Φιρντάους, το βράδι πριν από την εκτέλεσή της, αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία της, σε ένα από τα πιο κλασικά και πολυμεταφρασμένα κείμενα της Φεμινιστικής Γραμματείας. Το μήνυμα της συγκλονιστικής αφήγησής της είναι απλό : στον κόσμο της πατριαρχίας, καμιά γυναίκα δεν είναι ελεύθερη…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής