breaking news Νέο

Κλωνάρια που σώζουν - Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος

Κλωνάρια που σώζουν - Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος

- Για να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας ενός κόμματος, σαν γνήσιου ιστορικού εκφραστή όλων των εποχών, απαιτείται πρώτα η κατανόηση των αιτίων που το αναδεικνύουν σαν τέτοιο.

- Η αδυναμία όμως της μικροαστικής αριστεράς – που αποδείχτηκε η ντροπή της αριστεράς – μαζί με την πρεμούρα του Τσίπρα να κυβερνήσει έστω και με αποστεωμένα σχήματα τύπου «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», οδήγησε τα πράγματα στην ανάγκη εξεύρεσης παραπέρα συμπληρωμάτων από πρόθυμους Πασόκους βολεμένους καρεκλάκηδες.

- Από εδώ αρχίζει το θέμα της ερμηνείας της «Ελευθερίας της βούλησης» που ανεπιτυχώς και εσφαλμένα αντιπαρατίθεται με την ονομαζόμενη «ελευθερία του πολίτη» ή αλλιώς την «κοινωνική ελευθερία» την οποία νόμιμα μπορεί να ασκεί η κοινωνία στο άτομο.

- Η πάλη μεταξύ ελευθερίας και εξουσίας είναι προφανές ότι οδήγησε να επιλέξουν τα στασίδια της εξουσίας όσοι χωρίς να δουλέψουν ποτέ στη ζωή τους ως κομματικοί βάρδοι βρήκαν προσοδοφόρες καρέκλες που πρόσφερε η κυβέρνηση Τσίπρα παρ' ότι λίγο νωρίτερα κατέκριναν και θεωρούσαν τους κυβερνώντες αντιπάλους του λαού τον οποίο κυβερνούσαν.

- Οι άνθρωποι βέβαια κρίνουν τα πράγματα ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Έτσι καμιά εικοσαριά πρόθυμοι Πασόκοι έτρεξαν στην κυβέρνηση Τσίπρα να πιάσουν στασίδι όχι γιατί συντάχτηκαν με την μια ή την άλλη πλευρά αλλά γιατί βρήκαν ως κακομαθημένοι μια προσοδοφόρα θέση.

- Και καλά αυτοί, όμως οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ κυβερνώντες που μέχρι τότε κατακεραύνωναν «τους κλέφτες του ΠΑΣΟΚ» πώς  δέχτηκαν να συγκυβερνήσουν με ανθρώπους που έβαζαν ως Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ τις υπογραφές τους και στις δανειακές συμβάσεις και στο ξόδιασμα των δανεικών χρημάτων;

- Μα είναι προφανές ότι επιχειρήθηκε να καταπνιγεί η ευθύνη των καρεκλάδων, αλλά πολλές φορές η γνώμη που επιχειρείται να καταπνίγει με τη βία, ενδέχεται να είναι αληθινή.

- Βέβαια στην πολιτική, είναι σχεδόν κοινοτυπία να πει κανένας ότι η κοινή γνώμη δεν κυβερνάει σήμερα τον κόσμο.

- Εκείνοι όμως που με τις γνώμες τους αποτελούν «την κοινή γνώμη» είναι πάντα μια μάζα, δηλαδή μια συλλογική μετριότητα που ταιριάζει στο σημερινό επίπεδο του ανθρώπινου νου.

- Φυσικά τα γεγονότα αλλάζουν αλλά η θεωρητική τους ανάλυση μένει πιστή  σε κάποιους νόμους.

- Έτσι στην ανάγκη των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ να χρησιμοποιήσουν καμιά εικοσαριά υπουργούς από το χώρο αυτών που τους θεωρούσαν κλέφτες και κακούς διαχειριστές, ήρθε η ανάγκη της κυβέρνησης της  ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να χρησιμοποιήσει πέντε – έξι υπουργούς από την ίδια δεξαμενή για τις δικές της ανάγκες διακυβέρνησης.

- Εδώ φαίνεται πως η σοσιαλιστική θεωρία είναι ένα δέντρο με κλωνάρια που τείνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν κλωνάρια που σώζουν και κλωνάρια μεταξύ άλλων που δεν έχουν ανάγκη υπαρξιακής επιβεβαίωσης όπως  αυτά που κάλυψαν τις ανάγκες της Ν.Δ. αλλά που όταν καλούνται να προσφέρουν – όπως παλιότερα ο Βενιζέλος – το κάνουν γιατί ως σοσιαλιστές έχουν ως θρησκεία, την θρησκεία του γεγονότος.

- Το ΠΑΣΟΚ όμως πρέπει να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ και να αφήσει τα ανθρώπινα δάνεια και προς την μια και προς την άλλη μεριά και πρέπει να βάλει για να έχει λόγο ύπαρξης ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση του παρόντος και όχι του μέλλοντος όπως στις εσωκομματικές διαδικασίες του Νοεμβρίου του 2017 έθετε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

- Η πρώτη αφορά την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος με αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

- Η δεύτερη η προοδευτική ανά εισοδηματικές κλίμακες φορολογία.

- Η τρίτη να επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις που σήμερα κατακτώνται από κομματικούς αξιωματούχους στα υπουργεία.

- Η τέταρτη να υπάρχουν θητείες αιρετών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής και

- Η πέμπτη σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία να καταργηθούν τα τριήμερα και να υπάρχουν χωρίς χρονικό όριο προγραμματικές δεσμεύσεις.

                                                           Τάσος Τασιόπουλος

 

ΥΓΙ. Και στα κλωνάρια βέβαια υπάρχει η ειδοποιός διαφορά.

- Άλλα απλώνονται με ανταλλάγματα για να βρουν «δουλειά» και άλλα χωρίς αντάλλαγμα για να προσφέρουν δουλειά.

ΥΓ2. Ο γνωστός Μανώλης – πάντα υπάρχει ένας γνωστός Μανώλης – είχε μια απορία: τί να πει κανένας τώρα για την υπουργοποίηση του Μιχάλη;

- Στην απάντηση ότι προϋπήρξαν τόσες και τόσες περίεργες προηγούμενες υπουργοποιήσεις και άρα γιατί τώρα απορεί, απάντησε αποστομωτικά;

- Η διαφορά είναι στην αξία.

ΥΓ3. Εξηγήσεις όμως έχουν δικαίωμα να ζητούν και δικαίως το απαιτούν οι Πασόκοι και όχι οι αυτομολήσαντες στο ΣΥΡΙΖΑ και ενίοτε ανεπιτυχώς αιτηθέντες και θέση σε Συριζαιϊκα ψηφοδέλτια πρώην ίσως και νυν Πασόκοι.

ΥΓ4. Η αναφορά δηλαδή, αφορά το παλιό ΠΑΣΟΚ και όχι το ΚΙΝΑΛ του Θεοχαρόπουλου, του Ραγκούση, του Θεοδωράκη, του Μπίστη και λοιπών που ως συνονθύλευμα που βόλευε μερικές διελύθη στα εξ ων συνετέθη και το οποίο μπορεί να διαγράψει από το ανύπαρκτο ΚΙΝΑΛ και όχι από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκουν εκατομμύρια ανώνυμοι αυτοδιαγραφέντες και οι επώνυμοι π.χ. Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης.

- Ούτε φυσικά όσους επικίνδυνους επώνυμους ετοιμάζονται να διαγράψουν γιατί όπως είπε και ο Θ. Έντισον το 20% είναι έμπνευση και το 80% ιδρώτας που λείπει από τους ιδιοτελείς και τους τεμπέληδες.

ΥΓ5. Εξάλλου τέτοιες κουτσουκέλες έγιναν με φανατισμό και υποσχέσεις ανταλλαγμάτων, έστω και σε γλειφιτζούρι, στις τοπικές δημοτικές εκλογές. Κάποιοι πήραν ένα κούφιο καρύδι και ησύχασαν.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής