breaking news Νέο

Περί Ασύλου - Γράφει ο Γιώργος Χατζηκώστας

Περί Ασύλου - Γράφει ο Γιώργος Χατζηκώστας

Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις μέρες μετά τις εκλογές, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της συζήτησης γύρω από το άσυλο. Η ΝΔ πιστή στις υποδείξεις του Eurogroup (8 Ιούλη), για περαιτέρω συνέχιση της πολιτικής της φτώχιας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και στο θέμα της παιδείας και του ασύλου. Ήδη η νέα υπουργός κ. Κεραμέως μιλά, εν μέσω καλοκαιριού, για την κατάργηση του ασύλου με τα γνωστά χιλιοειπωμένα επιχειρήματα για το «άσυλο ανομίας» και για τα «πανεπιστήμια ορμητήρια βίας», ενώ μάλιστα λέει πως έτσι θα διασφαλιστεί η «ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Είναι ωστόσο μεγάλη υποκρισία, το κόμμα εκείνο που βρέθηκε στην κυβέρνηση να μιλά για «ελεύθερη διακίνηση ιδεών», όταν έπνιγε στα χημικά και στο ξύλο κάθε διαδήλωση, που βαρύνεται ακόμα και με δολοφονίες, να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.

Όσον αφορά, τα περί ασύλου ανομίας κλπ, πολλοί θεωρούν (πρωτίστως η κυβέρνηση) ότι το άσυλο ευθύνεται για την πώληση και την διακίνηση ναρκωτικών εντός του πανεπιστημίου και άλλων παράνομων πράξεων και πως πρέπει να καταργηθεί για αυτούς τους λόγους ή να επέμβει η αστυνομία (η οποία έχει επέμβει πολλές φορές μέσα στα πανεπιστήμια με την ελευθερία που της παρέχει ο υπάρχων νόμος), ενώ αυτά συμβαίνουν σε όλη την κοινωνία, εκεί μάλιστα που δεν υπάρχει άσυλο με πιο έντονο τρόπο. Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Γιατί η αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να μπει στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν επεμβαίνει στις «πιάτσες» των ναρκωτικών που βρίσκονται ακριβώς έξω από το πανεπιστήμιο ή σε άλλες γνωστές «πιάτσες» που βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε πόλη, όπου δεν υπάρχει το άσυλο; Επιπλέον δεν είναι μεγάλη υποκρισία να αναφέρεται η ΝΔ στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, όταν η ίδια κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ και των μνημονίων, προωθεί την «ναρκοκουλτούρα», μέσα από την υποχρηματοδότηση ή την κατάργηση των δομών απεξάρτησης και υγείας, τον χωρισμό σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά και την δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και από την άλλη να θέλει να μας προστατέψει από τα ναρκωτικά; Επίσης δεν είναι υποκρισία να μιλά η ΝΔ για ανομία, όταν πολλά στελέχη της και υπουργοί της, νυν και τέως, έχουν παραβιάσει πολλάκις το σύνταγμα και είναι «μετρ» στο ρουσφέτι;

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κ. Κεραμέως στη βουλή, ανακοίνωσε νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (και όχι μόνο για αυτήν), όπως, ιδιωτικοποιήσεις, «αυτοδιοικούμενα», «αξιολογούμενα» ιδρύματα, που η χρηματοδότηση τους θα εξαρτάται από την αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίζεται  από το «κόστος σπουδών», τη «διάρκεια των σπουδών» και το «μέγεθος» της σχολής. Μάλιστα μίλησε για τη θέσπιση ορίου φοίτησης το ν+2 και μια βάση σαν πλαφόν για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Με απλά λόγια, δεν φτάνει η χρόνια υποχρηματοδότηση, το χτύπημα στο δικαίωμα σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα, τώρα θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση, με δικαιολογία τη «χαμηλή» βαθμολόγηση ή το ότι τα «αυτοδιοικούμενα» ιδρύματα θα πρέπει μόνα τους να βρούνε τα λεφτά. Πάλι εμείς θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το δικαίωμα μας στις σπουδές και αν δεν έχουμε, τότε οι πόρτες της εξόδου είναι ανοιχτές.

Για αυτό το λόγο θέλουν να καταργήσουν το άσυλο, για να μπορεί η αστυνομία χωρίς προσχήματα να καταστέλλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εντός του πανεπιστημίου ή να βρίσκεται στη γωνία σε κάθε συλλογική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων. Η κατάργηση του ασύλου ακόμα, είναι κομμάτι της πολιτικής της αστυνομοκρατίας και της τρομοκρατίας της ΝΔ που ασκεί, για να μπορέσει με πιο εύκολο τρόπο να περάσει την αντιλαϊκή- αντιεκπαιδευτική της πολιτκή, με έναν λαό σκυμμένο και τρομοκρατημένο. Για αυτό το λόγο όλοι πρέπει να υπερασπιστούμε το άσυλο που αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας!

 

Γιώργος Χατζηκώστας,

μέλος του Δ.Σ του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής