breaking news Νέο

Συνάντηση Βορίδη-Qiyue : Ανοίγει η εσωτερική αγορά της Κίνας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

  • Συνάντηση Βορίδη-Qiyue : Ανοίγει η εσωτερική αγορά της Κίνας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
  • Συνάντηση Βορίδη-Qiyue : Ανοίγει η εσωτερική αγορά της Κίνας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Την άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας παράλληλα με το «πράσινο φως» για άλλα, αντιπροσωπευτικά της ελληνικής γης, συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Zhang Qiyue, την οποία δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας (5/8/2019).

Το Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία για τον κρόκο, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πύλες της τεράστιας αγοράς στο «χρυσό μπαχαρικό». Παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υπογραφή τεχνικών συμφωνιών, ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων, όπως το επιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια). Επιπροσθέτως η κα Qiyue αποδέχθηκε, κατ’ ουσία, και το θέμα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η εξαγωγή τους από όλες τις περιοχές της χώρας και όχι από ορισμένες, όπως ισχύει σήμερα.

Η Κινέζα πρέσβειρα έκανε σαφές ότι η Ελλάδα, ως όνομα (brand name), έχει ανοδική αναγνωρισιμότητα στην κινεζική αγορά, τονίζοντας για μιαν ακόμη φορά τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στο σχήμα συνεργασίας Κίνας - χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης  «17+1».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρωτοκόλλων φυτοϋγείας, τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά, προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό και κυρίως φρούτα και φαρμακευτικά φυτά, ενώ τόνισε τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φυτοϋγείας και τελωνειακών διαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εμπορική συναλλαγή και πρότεινε αυτό να ξεκινήσει από το 2020, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Φυτοϋγείας και σε συνδυασμό με τη συνεργασία «17+1».

Στη συζήτηση τέθηκε η απόκτηση, από την Ελλάδα, εμπορικής θέσης στο λιμάνι Ningbo, το οποίο αποτελεί μία νέα εμπορική ζώνη και είναι το μεγαλύτερο για εμπορικά πλοία με χύδην φορτία. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, αποτελεί το σταυροδρόμι της εσωτερικής και παράκτιας ναυσιπλοΐας βορρά-νότου.

Ο κ. Βορίδης δέχθηκε την πρόσκληση της κινεζικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδος, ως τιμώμενης χώρας, στην Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης (5 – 10 Νοεμβρίου 2019), η οποία θα αποτελέσει το «ορμητήριο» για την «κατάκτηση» της αχανούς αγοράς της φίλης χώρας, με την έκθεση στο ελληνικό περίπτερο σημαντικών αγροτικών προϊόντων μας.

 


συνάντηση Βορίδη με την πρέσβειρα της Κίνας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής