breaking news Νέο

Γ. Βρούτσης : «Από σήμερα η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία με μειωμένο επιτόκιο»

Γ. Βρούτσης : «Από σήμερα η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία με μειωμένο επιτόκιο»

«Από  σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι, που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, να τις ρυθμίσουν». Αυτό είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η διαδικασία μπορεί πλέον να προχωρήσει, διότι έγινε τελικά η εκκαθάριση, για την οποία υπήρχε εμπλοκή τα τελευταία δύο χρόνια.

«Κάνουμε πράξη και για τα ασφαλιστικά ταμεία τη μείωση επιτοκίων.  Τα μειώνουμε για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης και έτσι για τα χρέη πάει από 5% στο 3%», είπε σχετικά με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, προσθέτοντας ότι όχι μόνο «υλοποιούμε μια προεκλογική δέσμευση, αλλά κάνουμε πιο εύκολο και πιο δίκαιο το περιβάλλον».

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε ελάφρυνση, η οποία εκτιμάται ότι φθάνει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες για όσους πάρουν και τις 120 δόσεις. Σήμερα στο πλήρες πακέτο των 120 δόσεων, η βασική οφειλή, όπως προέκυπτε τη στιγμή της ρύθμισης, επιβαρύνεται στο τέλος της 10ετίας με 26% από το επιτόκιο.

Η μείωση του επιτοκίου στο 3%, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιορίζει τη συνολική επιβάρυνση κοντά στο 18% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση, πάντα στο τέλος της 10ετίας για όσους επιλέξουν τις 120 δόσεις.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις, που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Βρούτσης, αφού επανέλαβε ότι είναι 450.000, τόνισε ότι με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιοποίησή τους, προκειμένου να καταβάλλονται άμεσα. Εξήγησε ότι το υπουργείο προχωρά στην ψηφιοποίηση του ΑΜΚΑ. Στόχος του υπουργείου είναι τον Ιούνιο του 2020 να εκδοθούν ψηφιακά οι πρώτες νέες συντάξεις.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής