breaking news Νέο

Μία μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα και μια χρυσή σελίδα για την Ελλάδα

  • Μία μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα και μια χρυσή σελίδα για την Ελλάδα
  • Μία μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα και μια χρυσή σελίδα για την Ελλάδα

6 Αυγούστου 2019 έδειχνε χθες το ημερολόγιο και θυμηθήκαμε δύο ανάλογες ημερομηνίες του παρελθόντος-ορόσημα, μία μαύρη σελίδα για την ανθρωπότητα και μια χρυσή σελίδα για την Ελλάδα. Στις 6 Αυγούστου 1945 σημειώθηκε η ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ως όπλο την ατομική βόμβα, που πρώτοι αυτοί είχαν κατασκευάσει τον Ιούνιο του 1945 και σκόρπισαν τον όλεθρο στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, όπως και στο Ναγκασάκι, τρεις μέρες αργότερα.

Την επιχείρηση ανέλαβε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Οδήγησε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B29, το οποίο έφερε την ονομασία Enola Gay (το όνομα της μητέρας του) και ακριβώς στις 8:15 το πρωί απελευθέρωσε πάνω από την πόλη τη βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία Little Boy («Αγοράκι»). 45 δευτερόλεπτα αργότερα, η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα. Μία φωτεινή λάμψη τύφλωσε το πλήρωμα του βομβαρδιστικού και κατόπιν σχηματίστηκε πάνω από το σημείο της έκρηξης ένα κόκκινο νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού.

Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι. Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.

Πολλά χρόνια αργότερα, στις 6 Αυγούστου 1992,  η Βούλα Πατουλίδου έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην αθλητική ιστορία της χώρας, όταν κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους αγώνες της Βαρκελώνης. Η 27χρονη τότε Βούλα Πατουλίδου από τον Τριπόταμο Φλώρινας, τερμάτισε πρώτη στα 110μ. εμπόδια και έστειλε τους Έλληνες στα ουράνια.  Στα ημιτελικά εκείνης της διοργάνωσης, η Βούλα Πατουλίδου έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 12.88 και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό, εκεί όπου η αμερικανίδα Ντίβερς που προηγείτο, σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο.

Η Πατουλίδου, που τα είχε δώσει όλα, έγινε χρυσή Ολυμπιονίκης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ, το ασύλληπτο 12.64. Αμέσως μετά, στις δηλώσεις της, είπε το θρυλικό «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», που έμεινε στην ιστορία, μαζί με το μετάλλιο.


η Βούλα Πατουλίδου όταν κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους αγώνες της Βαρκελώνης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής