breaking news Νέο

Απ. Τζιτζικώστας : 133 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ για επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία

Απ. Τζιτζικώστας : 133 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ για επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία

Κονδύλια ύψος 133 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε χθες από το βήμα της 2ης Συνόδου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2017), που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας το επόμενο διάστημα ανοίγουν οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 133 εκ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής:

-104 εκ. ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

-18 εκ. ευρώ για την ενδυνάμωση έρευνας, για την ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.

-11 εκ. ευρώ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο εξωστρεφής, γίνεται ακόμα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα», επισημαίνοντας τέσσερα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση:

1.Μειώσαμε γραφειοκρατία.

2.Εισάγουμε παντού τις Ηλεκτρονικές Διαδικασίες.

3.Ολοκληρώσαμε την πιο μεγάλη, την πιο βαθιά μεταρρύθμιση δημόσιου φορέα στη χώρα μας: Καταρτίσαμε το Νέο Οργανισμό της Περιφέρειας, μειώνοντας το ίδιο το κράτος, μέσα από τον περιορισμό των γραφειοκρατικών μας δομών κατά 20%.

4.Δημιουργήσαμε, την ειδική Αυτοτελή Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, κάτι που επίσης, γίνεται για πρώτη φορά από δημόσιο φορέα, καθώς είναι η πρώτη υπηρεσία με τη φιλοσοφία του one stop shop  για νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.

«Για να αλλάξει κάτι στη χώρα, για να βγούμε επιτέλους από την κρίση, πρέπει να απελευθερώσουμε το επιχειρείν από την κρατική ομηρία. Πρέπει να ανοίξουμε την οικονομία μας στις νέες επενδύσεις. Να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το κράτος δεν παράγει πλούτο, πλούτο παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, το εισόδημα, τα έσοδα, σε μια σύγχρονη οικονομία έρχονται από έναν και μόνο δρόμο, από το δρόμο της επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτό το δρόμο βαδίζουμε σταθερά και αταλάντευτα και θα συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία, να δουλεύουμε εντατικά και μεθοδικά:

-Για να σταματήσει η αιμορραγία του ανθρώπινου κεφαλαίου.

-Για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Για να γίνει στην πράξη και όχι στα λόγια η περιοχή μας ένα Innovation Hub.

-Για να φτιάξουμε μια ανοιχτή, εξωστρεφή οικονομία με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

-Για να δημιουργήσουμε νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.

-Για να είναι η Κεντρική Μακεδονία, η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει οριστικά από την κρίση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων:

-Πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, ολοκληρώνοντας 523 έργα σε όλους τους τομείς και μία από τις πέντε Περιφέρειες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει ήδη απορροφήσει και αξιοποιήσει κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

-Από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκαν 62 προσκλήσεις ύψους 641 εκ. ευρώ. Εντάχθηκαν 167 νέα έργα ύψους 504 εκ. ευρώ. Εκταμιεύθηκαν και πληρώθηκαν έργα ύψους 133 εκ. ευρώ.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτελεί σημαντική αναγνώριση τόσο για αυτά που έχει επιτύχει, όσο και για το σχέδιο της διοίκησης για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία πλούτου και την ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας του.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από την κρίση:

-Σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

-Φιλικό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

-Άρση των εμποδίων που βάζει η Πολιτεία στην επιχειρηματικότητα: υπέρμετρη φορολογία και γραφειοκρατία.

-Συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα.

-Κράτος δικαίου με γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.

-Αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της χώρας: Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής