breaking news Νέο

Αυστηρότερες ποινές για τους αρχαιοκάπηλους προανήγγειλε η Λίνα Μενδώνη

Αυστηρότερες ποινές για τους αρχαιοκάπηλους προανήγγειλε η Λίνα Μενδώνη

Στην επαναφορά των αυστηρών ποινών για τους αρχαιοκάπηλους, οι οποίες είχαν μειωθεί με την τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, στόχος των νέων αυστηροποιημένων διατάξεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους αρχαιοκάπηλους», ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές μείωσε τις ποινές, στέλνοντας λάθος μήνυμα σε όσους παρανομούν.

«Δεν μπορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να έρχεται και να κάνει στείρα αντιπολίτευση, εγκαλώντας την κυβέρνηση, που προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την παρανομία, για δήθεν ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αγορά», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Έμφαση έδωσε ακόμα η κ. Μενδώνη στην ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), τονίζοντας ότι πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση λειτουργώντας με εξωστρέφεια και απόλυτη διαφάνεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του το οδήγησε σε διάλυση.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού για τη ανασύσταση του ΤΑΠΑ είναι μεταξύ άλλων: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

«Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση της αύξησης των πόρων από τον πολιτισμό και η αξιοποίησή τους με διαφάνεια ώστε να τον ενισχύσουμε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης του για να υπηρετήσει αυτό το στόχο», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής