breaking news Νέο

Κ. Μητσοτάκης : «Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο»

Κ. Μητσοτάκης : «Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο»

Για τέσσερις αλλαγές στο Δημόσιο, με βάση το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Πρώτον : Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

Δεύτερον : Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται με την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων από το ΑΣΕΠ αλλά και το δικαίωμα υπογραφής που κατεβαίνει σε επίπεδο γενικού διευθυντή.

Τρίτον : Καταπολεμάται η γραφειοκρατία, που έχει κόστος 7% του ΑΕΠ

Τέταρτον : Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας, η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Επιπλέον σταματούν οι ουρές, αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για πρωθυπουργικοκεντρικό κράτος, τόνισε ότι σήμερα οι γραμματείες και οι μετακλητοί είναι λιγότεροι, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα της προηγούμενης κυβέρνησης, που άλλα έκανε το Μαξίμου, για παράδειγμα με την Cosco και το Ελληνικό και άλλα τα αρμόδια υπουργεία.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για κομματικοποίηση του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ και δεν θα υπάρχουν φωτογραφικές προκηρύξεις, όπως έγινε με τους διοικητικούς γραμματείς επί ΣΥΡΙΖΑ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής