breaking news Νέο

Με ενδιαφέρον οι, όποιες, συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων στην Ημαθία, από την 1η Σεπτεμβρίου

Με ενδιαφέρον οι, όποιες, συμπράξεις δημοτικών παρατάξεων στην Ημαθία, από την 1η Σεπτεμβρίου

Μπορεί η κυβέρνηση να διόρθωσε, με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, τις δυσλειτουργίες του «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθιστώντας κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων την οικονομική επιτροπή του δήμου, στην οποία ο δήμαρχος έχει την πλειοψηφία, έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δυνατότητα συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων. Η σύμπραξη υποβάλλεται με πρακτικό οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, αναφέρει η σχετική διάταξη. 

Στο δήμο Βέροιας ο «μαγικός αριθμός» των συμβούλων που θα διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι 21 (41 έδρες), ενώ σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα αντίστοιχα 17 (33 έδρες). Προφανώς και δεν θα μπούμε σε… φημολογίες για το τι μέλλει γενέσθαι, απλά θα καταγράψουμε αριθμητικά το πώς μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια της Ημαθίας. Στη Βέροια η παράταξη του κ. Βοργιαζίδη διαθέτει 15 έδρες. Θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία είτε με την παράταξη της κας. Μπατσαρά (8 έδρες), είτε του κ. Παυλίδη (7 έδρες). Στην Αλεξάνδρεια ο κ. Γκυρίνης διαθέτει 9 συμβούλους, ενώ ο κ. Πανταζόπουλος, που εξελέγη τρίτος, 8 έδρες, οπότε και εδώ επιτυγχάνεται πλειοψηφία, εκτός και αν σχηματιστεί σύμπραξη με την παράταξη του κ. Ναλμπάντη που διαθέτει 9 έδρες. Στη Νάουσα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου κ. Καρανικόλα διαθέτει 11 έδρες και πρέπει να συμπράξει και με την παράταξη της κας. Ιωσηφίδου (3 έδρες) και με του κ. Μυλωνά (3 έδρες), για να έχει την πλειοψηφία των 17 εδρών. 

Υπομονή λοιπόν να περάσουν τα αυγουστιάτικα …μπάνια του λαού και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα του Σεπτεμβρίου και μετά τις ορκωμοσίες των νέων συμβουλίων να δούμε τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας βέβαια και πάλι ότι οι διορθώσεις του κ. Θεοδωρικάκου στην «Κλεισθένη» δίνουν την οφειλόμενη «κυβερνησιμότητα» σε μια δημοτική αρχή.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής