breaking news Νέο

Σε φουλ ρυθμούς η συγκομιδή ροδακίνων -Γ. Βράνας, Τ. Μωραλίδης, Τ. Χαλκίδης, Χ. Γιαννακάκης και Κ. Αποστόλου αναλύουν τα δεδομένα

Σε φουλ ρυθμούς η συγκομιδή ροδακίνων  -Γ. Βράνας, Τ. Μωραλίδης, Τ. Χαλκίδης, Χ. Γιαννακάκης και Κ. Αποστόλου αναλύουν τα δεδομένα

Η κάθοδος των ροδακινοπαραγωγών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πλήθος των συνεταιριστών και παραγωγών, που βρέθηκε την Τρίτη (6/8) στην Αθήνα, για να κοινοποιήσει στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα αρκετά προβλήματα της φετινής ζημιογόνας χρονιάς. Η υπερπαραγωγή που επικαλείται η βιομηχανία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους παραγωγούς, που για μια ακόμη χρονιά είχαν ξεκινήσει με διαφορετικές προσδοκίες και οι οποίες πήγαν επί ματαίω...

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μερικές μέρες η συγκομιδή βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς, με τους ροδακινοπαραγωγούς να υποστηρίζουν ότι το ποιοτικό προϊόν δεν έχει τιμολογηθεί, ενώ τα εργοστάσια σταματούν συνεχώς να παραλαμβάνουν προϊόν. Για την ιστορία, δυο γκρουπ (παραγωγοί και συνεταιριστές από Ημαθία - Πέλλα, Φλώρινα - Καστοριά) συνομίλησαν με τον ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη, ενώ αντιπροσωπεία μελών του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας αποτελούμενη από τους Τάσο Χαλκίδη, Γιάννη Βράνα και εκπροσώπων συνεταιρισμών Ημαθίας, των Τάκη Μωραλίδη και Ηλία Τσιφλίδη, είχαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ο Γιάννης Βράνας, παραγωγός από τον ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού και αντιπρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, επεσήμανε πως «τα εργοστάσια δεν απορροφούν τις ποσότητες κάθε μέρα και κάποιο εργοστάσιο σταματά να παραλαμβάνει και μπορεί να σταματήσει να παραλαμβάνει και για δύο μέρες συνεχόμενα. Είμαστε στο ζενίθ της ποικιλίας Άντρος. Τα 26 παραδοτέα στο εργοστάσιο πρακτικά σημαίνουν, αν αφαιρέσουμε διάφορα έξοδα και τις επιπτώσεις από τη μη απορρόφηση, ίσως και κάτω από τα 21 λεπτά».

Ο Τάκης Μωραλίδης, πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού, σημείωσε χαρακτηριστικά : «Η συμφωνία των πέντε βιομηχανιών είναι πολύ πιο εύκολη από το να συμπορευθούν σε κοινή γραμμή 20 συνεταιρισμοί. Φέτος έχουμε μεγάλη παραγωγή και οι βιομηχανίες πήραν αρκετό προϊόν από χαλάζια, γεγονός που δυσκόλεψε περισσότερο τα πράγματα».

Ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, με τη σειρά του είχε να πει : «Η κατάσταση είναι τραγική, σ' ό,τι αφορά στο συμπύρηνο η τιμή δεν είναι αυτή που ακούγεται. Ζητάμε επειγόντως στρεμματική ενίσχυση στον παραγωγό και αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις. «Μιλήσαμε για θέματα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, την εκπροσώπηση του κλάδου μέσω ίδρυσης διεπαγγελματικής οργάνωσης και θέματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, να δοθεί δηλαδή νωρίτερα η προκαταβολή στους παραγωγούς», τόνισε.

 

Ο αντίλογος της ΕΚΕ

Τοποθετούμενος από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου, πάνω στα λεγόμενα των παραγωγών, επεσήμανε πως : «Είμαστε στο 45% της μεταποίησης. Δεν ισχύει αυτό που λέγεται για τα εργοστάσια, οι μονάδες λειτουργούν στο φόρτε τους και κάνουν τριπλές βάρδιες, μετά από χρόνια. Υπάρχει υπερτροφοδοσία, η παραγωγή ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες μεταποίησης.

Παρά τις ζημιές, είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. Αν μια μέρα ένα εργοστάσιο δεν παίρνει, είναι επειδή έχει γεμάτα ψυγεία και πρέπει να αδειάσουν, γιατί αν το προϊόν μείνει περισσότερο μέσα, θα χαλάσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπει στον Andros και τα ψυγεία έχουν ακόμα ποσότητες από την Κατερίνα. Επιπλέον, τα εργοστάσια έχουν πάρει αρκετά ροδάκινα που κόπηκαν νωρίς, είναι πράσινα ή μικρότερα απ' ό,τι πρέπει, για να πάνε για κομπόστα. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα καλά ροδάκινα. Εμείς φέτος δίνουμε 10 λεπτά, από 7 λεπτά που δίναμε πέρσι, για χυμό. Ως ΕΚΕ έχουμε πει επανειλημμένα ότι οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία και σχεδιασμό με τους συνεταιρισμούς και τα εργοστάσια».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής