breaking news Νέο

67η Σύνοδος του Π.Ο.Υ. στη Βουδαπέστη: "Η υγεία σαν κοινωνικό αγαθό", του Π.Τσαπαρόπουλου

67η Σύνοδος του Π.Ο.Υ. στη Βουδαπέστη:

Πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος, σαν κεντρικός ομιλητής, στην 67 σύνοδο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ [Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας] Ευρώπης που έγινε στη Βουδαπέστη.

Δεν ήταν απλά μια τιμητική πρόσκληση στον Πρωθυπουργό και στη χώρα μας, αλλά η αναγνώριση από τον ΠΟΥ της σημαντικής δουλειάς που έγινε στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και του κράτους πρόνοιας. Μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που εξελίσσεται εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, επιλέγοντας το μονοπάτι της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνούς δικαίου.

Στη χώρα μας ο τομέας της υγείας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε σοβαρά δοκιμαζόμενος ανάμεσα στην οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας αλλά και την πρόκληση να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα.

Όμως η χώρα μας κατάφερε τα 2 χρόνια

-Να στηρίξει και να σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας

-Να διασφαλίσει την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας για όλους ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής κάλυψης.

-Να αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς

-Να φροντίσει τους πρόσφυγες με εμβολιασμούς όλων των παιδιών

-Να προωθήσει την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

-και να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

Παράλληλα στην Σύνοδο δόθηκε η ευκαιρία στον Υπουργό Υγείας να επαναφέρει και να εμβαθύνει τον διάλογο για την συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Όπως τονίστηκε ο δρόμος της διαπραγμάτευσης δίκαιων και κοινά αποδεκτών τιμών στα φάρμακα, είτε σε εθνικό είτε σε διακρατικό επίπεδο, οφείλει να συμβάλλει στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ιδιαίτερη μνεία επίσης έγινε και στην επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με όρους δημόσιας και ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

Ο φαύλος κύκλος της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης συνδέονται άμεσα με τις ψυχικές διαταραχές σαν αποτέλεσμα υποχώρησης των κρίσιμων δεικτών της κοινωνικής ευημερίας όπως η εργασία, το εισόδημα, η δημόσια περίθαλψη, οι προνοιακές παροχές κ.λ.π και αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι

Η προώθηση της Υγείας και της Υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα και δεν είναι μόνο ζήτημα καλών υπηρεσιών Υγείας αλλά το αποτέλεσμα μιας συνολικής πολιτικής που αποτρέπει τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της κακής υγείας και της ασθένειας.

 

                                                              ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής