breaking news Νέο

Τ. Σιδηρόπουλος : «Καλές οι φωτογραφήσεις μέσα στα χωράφια, αλλά εδώ χρειάζονται λύσεις»

Τ. Σιδηρόπουλος : «Καλές οι φωτογραφήσεις μέσα στα χωράφια, αλλά εδώ χρειάζονται λύσεις»

Η αφόρητη δυσοσμία που καλύπτει το τελευταίο διάστημα τα παρόχθια χωριά της Τάφρου '66, τις βραδινές ώρες, εξ αιτίας λυμάτων που διοχετεύονται σ' αυτήν, επαναφέρει και πάλι, μετά από αρκετά χρόνια, το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο. Η περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται, η οποία και έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των κατοίκων, θέτει εκ νέου ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με λόγια και με τις... βαρύγδουπες δηλώσεις κατά καιρούς τοπικών αρχόντων, αλλά με καίριες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

«Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, αν λειτουργούν ή υπολειτουργούν οι βιολογικοί καθαρισμοί των βιομηχανιών ροδακίνου. Και επιτέλους, οι όποιοι αρμόδιοι φορείς γιατί δεν προβαίνουν σε ελέγχους για αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των κατοίκων, που τούτη την περίοδο υποφέρουν στην κυριολεξία. Πού είναι αυτοί οι αρμόδιοι φορείς και τι κάνουν; Γυρίσαμε 15 χρόνια πίσω και δεν υπάρχει κανείς που να τον απασχολεί η δημόσια υγεία ή για χάρη του κέρδους θυσιάζουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία;», ανέφερε γεμάτος οργή ο πρώην βουλευτής του νομού Τάσος Σιδηρόπουλος, σε τυχαία συνάντησή μας την Κυριακή το μεσημέρι στη Ν. Νικομήδεια, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή να... ανοίξει η συζήτηση και να επεκταθεί σ' ένα θέμα, που βρίσκεται στο φόρτε του, στη συγκομιδή του ροδακίνου και της προβληματικής διάθεσής του, σε μια χρονιά που ούτως ή άλλως αποδείχθηκε καταστροφική...

 

Τι οφείλει να πράττει ο ΕΛΓΑ και τι οι μεταποιητές απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς

«Ο αγρότης τη φετινή χρονιά έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση τιμών στο επιτραπέζιο ροδάκινο, ενώ από την ώρα που επιβλήθηκε το Ρωσικό εμπάργκο (και υφίσταται εδώ και μια πενταετία) δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία για στήριξη του προϊόντος. Ως εκ τούτου, η πολιτεία οφείλει να παλέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διεκδικήσει στρεμματική ενίσχυση γι' αυτό το πολύπαθο παραγόμενο προϊόν. Ένα άλλο επίσης πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι η πρωτοφανής σε έκταση και έντονη χαλαζόπτωση. Και εδώ τίθεται το απλοϊκό ερώτημα, αν λειτούργησε το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας», επεσήμανε, στηλιτεύοντας στη συνέχεια τη λειτουργία του ΕΛΓΑ. «Και ενώ θα έπρεπε, όπως όφειλε, ο ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει πως το προϊόν που χαλαζοχτυπήθηκε, είτε στα επιτραπέζια, είτε στα βιομηχανικά ροδάκινα, θα αποζημιωθεί και ότι συγχρόνως τίθεται εκτός εμπορίας. Εδώ όμως έχουμε το φαινόμενο, είτε βιομηχανικά, είτε επιτραπέζια ροδάκινα, να διατίθενται και να μπαίνουν στην αγορά για εμπορία!

Αποτέλεσμα, να έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος και ταυτόχρονα στις ήδη χαμηλές τιμές να συμπαρασύρεται και το ποιοτικό ροδάκινο σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Γι' αυτό, λοιπόν, απαιτείται ο ΕΛΓΑ να λειτουργήσει ως οργανισμός, που θα κάνει δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις. Και επιτέλους να προβεί σε πραγματικές αποζημιώσεις και να σταματήσει η λογική των τελευταίων ετών, όπου ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σ' ένα φορέα που μοιράζει... φιλοδωρήματα, ενώ προχωρά και με... ρυθμούς χελώνας. Οι βιομηχανίες από τη δική τους πλευρά οφείλουν να δώσουν κίνητρο στους παραγωγούς για ποιοτικό προϊόν μέσα από την καλύτερη τιμή, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα, λίπανση, κλάδεμα, αραίωμα και σωστή συγκομιδή.

Και μιας και μιλάμε για επιτραπέζιο ροδάκινο, είναι τραγελαφικό το να βλέπεις το κουκούτσι του συγκεκριμένου προϊόντος να πωλείται προς 13 λεπτά (!), η πλαστική σακούλα 10 λεπτά και με τάση αύξησής της, ενώ για το χυμό να δίνεται 2 λεπτά το κιλό!», τόνισε.

 

Βιομηχανικό ροδάκινο

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο βιομηχανικό ροδάκινο, σημείωσε πως «ενώ οι βιομηχανίες επικαλούνται ότι έχουν υπερπαραγωγή, την ίδια στιγμή κάποιες βιομηχανίες προωθούν νέα δενδρύλλια φύτευσης ποικιλιών, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Άρα, κατ' αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε περαιτέρω ένα προϊόν, το οποίο ήδη οι βιομηχανίες, παρ΄ όλες τις χαλαζοπτώσεις, θα έχουν σε υπερπαραγωγή και δεν θα μπορεί να απορροφηθεί. Έτσι, οι βιομηχανίες με τις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνουν στο να σταματήσει η συγκομιδή των ροδακίνων, οδηγούν σε μεγαλύτερη απόγνωση τους παραγωγούς βιομηχανικών ροδακίνων». Και συνέχισε λέγοντας : «Όλα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία, γιατί τα προϊόντα αυτά είναι εξωστρεφή και φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα. Άρα μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν, πάνω στο οποίο θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες ο ΥΠΑΑΤ, ο οποίος είναι άφαντος και οι τοπικοί βουλευτές να πιέσουν στο να παρθούν μέτρα και να μπούνε κανόνες, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν και το προϊόν και οι παραγωγοί. Καλές οι φωτογραφήσεις μέσα στα χωράφια, αλλά εδώ χρειάζονται μέτρα και λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα και στα τεράστια αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγή ροδακίνων».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής