breaking news Νέο

Επιβεβλημένη για την προστασία του πλανήτη η μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκων

Επιβεβλημένη για την προστασία του πλανήτη η μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκων

Η βλαβερή επίδραση των φυτοφαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν έχει πάψει να είναι επίκαιρο. Εξ ‘ου και το ότι έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία από οργανισμούς εκπροσώπησης πολιτών, με στόχο τη μείωση των βλαβερών φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε να διασωθούν τα οικοσυστήματα αγροτικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, μια πλειάδα οργανισμών ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταθέσει πρόταση στην Κομισιόν, ώστε μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) να ασκηθεί πίεση για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για τη σταδιακή εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Εδώ να θυμίσουμε ότι δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες, όταν επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που αντιμετωπίζει η φύση και τα έμβια όντα της από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς το ένα τέταρτο των άγριων ζώων της Ευρώπης αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης.

Οι δε επιστήμονες ζητούν μείωση στη χρήση των φυτοφαρμάκων μαζί με μια στροφή σε οικολογικές μεθόδους καλλιεργειών και εκτροφής, έτσι ώστε να αντιστραφεί η ταχύτατη τάση μείωσης των πληθυσμών των εντόμων. Μέσα σε όλα αυτά, σημειώνουν ότι τέσσερα εκατομμύρια μικρές εκμεταλλεύσεις εξαφανίστηκαν μεταξύ 2005 και 2016 και αντικαταστάθηκαν από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που εντείνουν το πρόβλημα.

 

Πρωτοβουλίες με στόχευση τρία πράγματα

Το ζητούμενο από την ανάληψη των ανωτέρω πρωτοβουλιών είναι το εξής :

1. Η καθολική εξάλειψη των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2035 (μείωση σε ποσοστό 80% έως το 2030).

2. Η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας σε αγροτικές περιοχές.

3. Η στήριξη στους παραγωγούς, ώστε να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση, η ανάδειξη των μικρών εκμεταλλεύσεων σε πρωταρχικής σημασίας για βιώσιμη αγροτική παραγωγή, απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και φυτοφάρμακα.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που η συζήτηση για την κατάργηση των ζιζανιοκτόνων, που περιέχουν τη δραστική ουσία της γλυφοσάτης, ολοένα και ζωηρεύει, με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Αυστρία, να προωθούν την κατάργηση της ουσίας.

 

«Πεδίο δοκιμών προϊόντων φυτοπροστασίας και οικονομικής αντοχής των αγροτών η χώρα μας»

Κι αν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφονται προς την κατεύθυνση της κατάργησης των ζιζανιοκτόνων και δη της κατάργησης της ουσίας γλυφοσάτης, στην Ελλάδα τι γίνεται;

«Σ΄ ένα ζήτημα σαν και αυτό που τίθεται, η Ευρώπη δείχνει ότι είναι πολύ μακριά. Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα για την προστασία του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ασφάλειας στα διατροφικά προϊόντα. Πάνω, λοιπόν, στο θέμα της κατάργησης των ζιζανιοκτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία από τους Ευρωπαίους πολίτες και αγρότες», επεσήμανε αρχικά ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, παραγωγός ροδακίνων και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Και συνέχισε : «Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε στο πεδίο δοκιμών προϊόντων φυτοπροστασίας και της οικονομικής αντοχής των αγροτών. Μην ξεχνάμε έχουμε τα ακριβότερα φυτοπροϊόντα της ΕΕ. Αν, τώρα, θα πρέπει εμείς εδώ ως πολίτες και ενίοτε αγρότες θέλουμε να δούμε με ζέση ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σαν και αυτό, σαφώς και θα πρέπει να αναζητήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα και να επιδείξουμε μια άλλη ευαισθησία. Πράγμα το οποίο δυστυχώς εγώ δεν το βλέπω...».

 

Ο αντίλογος των copa-cogeca

Στον αντίποδα, οι copa - cogeca, οργανώσεις εκπροσώπησης των συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων αγροτών, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε μια εξέλιξη, προτάσσοντας για βασικό επιχείρημα πως οι παραγωγοί θα βρεθούν ακάλυπτοι ως προς τις δυνατότητες αντιμετώπισης επιβλαβών για τις καλλιέργειες ζιζανίων, με άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στις εκμεταλλεύσεις.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής