breaking news Νέο

Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

  • Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου ξεκίνησαν στην Καστανιά του Βερμίου οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Στην αρχή πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρου του Ιερού Προσκυνήματος η υποδοχή των Ιερών Εικόνων του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος και του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα από τα ομώνυμα προσκυνήματα Ελλησπόντου Κοζάνης και Ροδοχωρίου Εδέσσης, οι οποίες συνεόρτασαν και φέτος με την Παναγία τη Σουμελιώτισσα. 

Στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.  

Ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων με αθρόα συμμετοχή πιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με το έθιμο, περίμεναν υπομονετικά και γονατιστοί να περάσει η ιερά εικόνα της Παναγίας από επάνω τους, για να λάβουν την ευλογία της. 

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου. 

Στο πανηγυρικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών. 

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Ίδρυμα τίμησε δύο αριστεύσαντες μαθητές του Μακροχωρίου στη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την τιμητική διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και το τρισάγιο ενώπιον του μνημείου του Αλέξανδρου Υψηλάντη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής