breaking news Νέο

Οι τάσεις στην κτηνοτροφία ακριβείας

Οι τάσεις στην κτηνοτροφία ακριβείας

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η τεχνολογία, που ανταποκρίνεται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τις αυξανόμενες ανάγκες των κτηνοτρόφων και των ζώων τους.  Εταιρείες κατασκευάζουν σύγχρονα εργαλεία, που μπορούν να μειώσουν το κόστος εκτροφής, αλλά και να αυξήσουν την ευημερία των ζώων, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», σε μια προσπάθεια πλατύτερης ενημέρωσης των κτηνοτρόφων της Ημαθίας, παρουσιάζει τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται και που αφορούν στους παρακάτω τομείς :

 

Μείωση αντιβιοτικών

Στόχος είναι η διάγνωση των ασθενειών στα ζώα σε κάθε εκμετάλλευση, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αντιβιοτικών που χορηγούνται. Οι τεχνολογίες στοχεύουν στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου για την εύρεση και τον προσδιορισμό του σταδίου των λοιμώξεων. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται μια εναλλακτική λύση στην προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών.

 

Υγεία και ευημερία των ζώων

Οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την ευημερία των ζώων, επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης πρόβλεψης εικόνας για την παρακολούθηση της υγείας και της ευημερίας των ζώων.

Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, εξοπλισμοί απεικόνισης για την παρακολούθηση των ζωικών εκμεταλλεύσεων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και οι προσαρμοσμένοι ολιγάριθμοι ανιχνεύουν τη συμπεριφορά σε μεμονωμένα ζώα, για να παρακολουθούν την υγεία τους και να ειδοποιήσουν τον κτηνοτρόφο, όταν απαιτείται κάποια ενέργεια από τη μεριά του. Καταγράφουν, επίσης, τις ποσότητες τροφής και νερού που καταναλώνει το κάθε ζώο, αλλά και το επίπεδο θερμότητας στο οποίο βρίσκεται.

 

Αντιμετώπιση βακτηρίων

Η θεραπεία με βιοκτηριοφάγους, έναν ιό που αναζητά και καταστρέφει συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων, είναι ακόμα μία καινοτομία που τραβά το ενδιαφέρον. Μέσω της συγκεκριμένης καινοτομίας παράγεται ένα κοκτέιλ βιοκτηριοφάγων για τη θεραπεία της μαστίτιδας στις αγελάδες.

Η μαστίτιδα των βοοειδών, η οποία προσβάλλει τους μαστούς αγελάδων και καθιστά το γάλα τους ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, είναι ο πρωταρχικός λόγος χορήγησης αντιβιοτικών στη σημερινή κτηνοτροφία.

 

Ανίχνευση μαστίτιδας

Η ανίχνευση της μαστίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω αισθητήρων και ενός αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης για την ανίχνευση των πρώτων ενδείξεων της πάθησης. Οι αισθητήρες εκκίνησης επιτρέπουν στους γαλακτοπαραγωγούς να ανιχνεύουν τη μαστίτιδα, προτού εμφανιστούν ορατά σημεία εκδήλωσης.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανίχνευση των σωματικών κυττάρων, τα οποία δείχνουν αν υπάρχει μαστίτιδα. Η τεχνολογία επιτρέπει στους γαλακτοπαραγωγούς να μειώσουν το κόστος ως αποτέλεσμα της πρόληψης της μαστίτιδας, να μειώσουν τη χρήση αντιβιοτικών και να αυξήσουν τη συνολική απόδοση των αγελών.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής