breaking news Νέο

Η μηδενική χορήγηση αδειών φύτευσης στο νομό Ημαθίας οδηγεί σε συρρίκνωση άλλη μια καλλιέργεια

Η μηδενική χορήγηση αδειών φύτευσης στο νομό Ημαθίας οδηγεί σε συρρίκνωση άλλη μια καλλιέργεια

Ανάστατος είναι ο αγροτικός κόσμος του νομού Ημαθίας, αφού η διαμόρφωση των κριτηρίων οδήγησε σε σκανδαλώδη εξαίρεσή του από τη χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, μιας και δεν εγκρίθηκε ούτε μισό στρέμμα από τα 186 που είχαν ζητηθεί και πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Η επίκληση αδιάβλητων κριτηρίων δεν μπορεί να καλύψει την κατάφωρη αδικία, η οποία επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύει το λανθασμένο των κριτηρίων και την αναγκαιότητα αλλαγής των. Οι επιπτώσεις είναι πολλές, πρώτα και κύρια για το εισόδημα των πολύπαθων αγροτών του Νομού, λόγω και του εμπάργκο στις εξαγωγές ροδάκινου, αφού μια παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής εξαναγκάζεται σε συρρίκνωση και οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες.

Εξίσου σημαντικό όμως για το σύνολο του αμπελοοινικού τομέα της χώρας μας, είναι η εγκατάλειψη την σημαντικότερης ζώνης παραγωγής ερυθρών οίνων Ονομασίας Προέλευσης, της περίφημης Νάουσας, στην οποία μέσω στρατηγικού σχεδιασμού έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει επιχείρημα να δικαιολογήσει το καταστροφικό για την περιοχή μας αποτέλεσμα της κατανομής των νέων αδειών φύτευσης και ο αμπελουργικός κόσμος με τους φορείς που τον εκπροσωπούν ζητά άμεση δικαίωση με ανατροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης.

Πλέον καθίσταται επιτακτική η τροποποίηση του τρόπου κατανομής νέων αδειών φύτευσης από τρεις ομάδες περιφερειών, όπως ισχύει σήμερα, σε ένα αμιγώς περιφερειακό μοντέλο (όπως προβλέπει η Ενωσιακή Νομοθεσία), σύμφωνα με το οποίο οι άδειες φύτευσης θα κατανέμονται σε κάθε περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά και θα ισοδυναμούν στο 1% των εκτάσεων της Περιφέρειας  που είναι φυτεμένη με οινάμπελα .

 

  • ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής