breaking news Νέο

Σε άνοδο η πείνα παγκοσμίως

Σε άνοδο η πείνα παγκοσμίως

Για τρίτο συνεχόμενο έτος, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψαν αύξηση της έντονης πείνας στον κόσμο, επηρεάζοντας 820 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από 2 δις υποφέρουν από «μέτρια ή σοβαρή» επισιτιστική ανασφάλεια. Κατά την ίδια περίοδο ο κόσμος βιώνει αυτό που το Reuters ονομάζει «παγκόσμιος κορεσμός σιταριού» με πλεονάζοντα αγροτικά προϊόντα συσσωρευμένα έξω από σιλό σιταριού, που σαπίζουν από την έλλειψη αγοραστών.

Ωστόσο, κάθε μέρα, διάφοροι ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι βιομηχανιών ή πολιτικοί ηγέτες προειδοποιούν σχετικά με την έλλειψη τροφίμων, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της εξάντλησης των φυσικών πόρων. Η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται στα 10 δις, θα επιτείνει την έλλειψη τροφίμων. Στο ερώτημα, δε, πως θα τροφοδοτηθεί ο πλανήτης, ειδικότερα οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας, η απάντηση είναι γνωστή, από τις πλούσιες χώρες, με σπόρους υψηλής απόδοσης και με γεωργία βιομηχανικής κλίμακας. Περισσότερο από το 70% των τροφίμων που καταναλώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πείνα είναι διαδομένη, παράγεται στις χώρες αυτές, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τους μικροκαλλιεργητές.

Αυτοί οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για τη σίτιση χρησιμοποιώντας μόνο το 30% των γεωργικών πόρων για να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική γεωργία χρησιμοποιεί το 70% των πόρων, για να τροφοδοτεί το 30% του πληθυσμού.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι μικροί αγρότες και όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές, είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από πείνα και προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους με τρόφιμα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής