breaking news Νέο

Απόστολος Βεσυρόπουλος : «Μεταρρυθμιστική τόλμη και πλαίσιο ελευθερίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα»

Απόστολος Βεσυρόπουλος : «Μεταρρυθμιστική τόλμη και πλαίσιο ελευθερίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα»

Η τοποθέτηση του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, όμως δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πολιτικός χαμηλών τόνων αλλά εξαιρετικά μεθοδικός και άριστος γνώστης της αγοράς, ο βουλευτής Ημαθίας είναι ένας από τους αρχιτέκτονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών ανοίγει τα χαρτιά του στη ΜτΚ.

Κύριε Βεσυρόπουλε, έχετε υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής, από την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, μέχρι το Κοινοβούλιο και τώρα από τη θέση του υφυπουργού. Πώς θα συνοψίζατε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά;

Χρειάζεται μεταρρυθμιστική τόλμη για να ανατραπούν παθογένειες ετών. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές στη δημόσια διοίκηση που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ελευθερίας για την άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι δεσμευμένοι, μας δεσμεύει η εντολή που πήραμε από τους πολίτες. Για πολλά χρόνια, η έννοια του πολιτικού κόστους ανατροφοδοτούσε τις πελατειακές σχέσεις και συντηρούσε τις παθογένειες που κρατούσαν τη χώρα στο χθες. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις λογικές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε για να ενώσει τους Έλληνες, για να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της χώρας. Και το υλοποιεί χωρίς καθυστέρηση και με γοργούς ρυθμούς.



Οι περιβόητες 120 δόσεις για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία «σέρνονται» εδώ και πολύ καιρό. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι με τις νέες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, οι 120 δόσεις θα ξεμπλοκάρουν ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι φορολογούμενοι;

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, ήρθε καθυστερημένα και πιθανώς δεν θα ερχόταν αν δεν μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ρύθμιση αυτή ήταν ατελής αφού απέκλειε τα νομικά πρόσωπα, είχε υψηλό επιτόκιο που οδηγούσε σε περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών και επιπλέον δεν έδινε λύση στο θέμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.) για όσους εντάσσονταν στη ρύθμιση, κάτι που αποτελούσε αντικίνητρο.

Η ρύθμιση που φέραμε και ψηφίσαμε για τις 120 δόσεις αποτυπώνει την αποφασιστικότητα μας, να στηρίξουμε με ευνοϊκές ρυθμίσεις αυτούς που έχουν οφειλές προς το δημόσιο, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα και να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλων των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκ. ευρώ, αποτελούν ισχυρά κίνητρα για όλους.

Τα αποτελέσματα θα φανούν στην πρόοδο και στην εξέλιξη αυτής της ρύθμισης. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία για όλους, κυρίως όμως είναι η τελευταία ευκαιρία αφού δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια ρύθμιση.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει πολύ έντονο το φαινόμενο φυγής των επιχειρήσεων προς τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα των βαλκανικών χωρών. Η προοπτική δημιουργίας ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα, φαντάζει ως εξαιρετική προοπτική για την ανάσχεση αυτού του κύματος φυγής. Υπάρχει όντως τέτοιος σχεδιασμός;

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα αποτελεί τομή στα πράγματα αφού θα βάζει τέλος στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εδώ και χρόνια θέτουν εμπόδια σε κάθε επενδυτικό σχέδιο στη χώρα μας.

Είναι πολύ σημαντικό να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, να υπάρξει ένα ευέλικτο μοντέλο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν.

Είναι δεδομένο ότι παράλληλα με τον αναπτυξιακό νόμο θα υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα τα οποία θα συνδεθούν φυσικά και με τη μείωση των φόρων, που θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που το έχουν ανάγκη περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα που είδε επιχειρήσεις να φεύγουν λόγω της υψηλής φορολογίας αλλά και των αντικινήτρων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ιδέα απόδοσης του ΕΝΦΙΑ απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει εγείρει αρκετές αντιδράσεις από τους δήμους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία της είσπραξης, αλλά και για την ενδεχόμενη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι ΟΤΑ. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς κάμψη αυτών των επιφυλάξεων;

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς, ούτε θα αιφνιδιάσει την αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση.

Στόχος μας δεν είναι απλά η μεταφορά ενός φόρου και ενός εσόδου στην αυτοδιοίκηση αλλά η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, η κυριαρχία της έννοιας της ανταποδοτικότητας αλλά και η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.

Θα υπάρξει πλήρης, αναλυτική και τεκμηριωμένη μελέτη για να μην υπάρχουν ανισότητες και αν χρειαστεί θα υπάρξει πρόβλεψη για την ανάπτυξη μηχανισμού εξισορρόπησης.



Πριν λίγες μέρες η Βουλή ψήφισε τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο δρόμο προς την ανάπτυξη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πώς θα αντιδράσουν; Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος;

Η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει αξιοπιστία, συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει την ικανότητα να πείθει για την ορθότητα των αποφάσεων της αλλά και για την αναγκαιότητα μείωσης των φόρων.

Για το 2019 δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και ο στόχος μας είναι να υπάρξει μεγέθυνση του δημοσιονομικού χώρου για το 2020 μέσα από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τον εξορθολογισμό δαπανών, την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Κάναμε ήδη την αρχή με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά εκδίδονται εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ με μειωμένο φόρο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ενώ είμαστε πλέον πολύ κοντά στην οριστική και πλήρη άρση των capital controls.

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσαν καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Φάνηκε όμως ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά ως ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος. Πώς βλέπετε τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου το επόμενο διάστημα; Η “επιστροφή στην κανονικότητα” φέρνει και επιστροφή του δικομματισμού;



Νομίζω ότι το μήνυμα των πολιτών ήταν εντελώς διαφορετικό. Ήταν ένα μήνυμα ρήξης με το παρελθόν και με τον λαϊκισμό . Ένα μήνυμα αυτογνωσίας, αφού οι πολίτες πλέον κατάλαβαν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιθανώς κάποιοι να ονειρεύονται επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, ίσως γιατί δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για το μέλλον. Να φαντασιώνονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα, να μοιράσουν και πάλι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Η κοινωνία γύρισε την πλάτη της σε όλους αυτούς. Η Ελλάδα πλέον κοιτάζει και προχωρά μόνο μπροστά.

* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 18/8/2019. Τη συνέντευξη πήρε η Δέσποινα Μπογιατζόγλου


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής