breaking news Νέο

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Δημήτρη Μούρνου στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο

Αποχαιρετιστήρια ομιλία του Δημήτρη Μούρνου στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Σύμβουλοι, κύριε Περιφερειάρχη

Σ΄ αυτή την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επιθυμώ να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τον Πρόεδρο που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα και εσάς για την ανοχή σας.

 Στη μακρόχρονη  θητεία μου στην αυτοδιοίκηση έχω διαπιστώσει ότι η κεντρική εξουσία, διαχρονικά, βλέπει με προκατάληψη και ανταγωνιστικά την αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τη δευτεροβάθμια.

Είναι πραγματικά απογοητευτική η θέση της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. ΄Ετσι, ενώ στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση  η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 15% του ΑΕΠ, σε μερικές χώρες φθάνει και το 40%, στην Ελλάδα, μόλις το 2% πάει στην αυτοδιοίκηση. Αλλά και η θεσμική θέση των λειτουργών της είναι αναβαθμισμένη πολιτικά και οικονομικά.

Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσπάθεια από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τα πρόσωπα. Με πρωτοβουλίες  τόσο προς την Κεντρική Διοίκηση όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Περιφερειών, για να αντιστραφεί αυτή η θλιβερή εικόνα, που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε πρόγραμμα ανάπτυξης.

Είναι ένα πεδίο γνώριμο για τον Περιφερειάρχη ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στην αντίστοιχη επιτροπή από όπου μπορεί να κινηθεί ενεργά και αποτελεσματικά.

Η παράταξή μας, με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη, κατέβηκε στις εκλογές του 2014 με έναν προγραμματικό λόγο αδέσμευτο και ανεξάρτητο, με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό και κοινωνικό. Από τη θέση της μειοψηφίας, είμαι βέβαιος ότι μας αναγνωρίζετε ότι, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας αυτού του συμβουλίου, κινηθήκαμε κάνοντας εποικοδομητική αντιπολίτευση και κριτική αλλά και με πνεύμα συνεργασίας.

Συχνά καταθέταμε προτάσεις, ελάχιστες γίνανε αποδεκτές, κρίμα  όμως γιατί όλες ήταν προς τη θετική κατεύθυνση και είχαν να συνεισφέρουν.  Κλασσικό θα έλεγα φαινόμενο στα πάσης φύσεως και βαθμού συλλογικά όργανα, που πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε.

Η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, «υποχρεούται» να πετύχει. Ο λαός του έδωσε απλόχερα εμπιστοσύνη και εντολή για αυτό. Ποιο έμπειρος και ποιο σοφός, αξιοποιώντας το πολυάριθμα στελέχη  της παράταξής του, το αξιόλογο δυναμικό των υπηρεσιών αλλά και την αντιπολίτευση, έχει τις προϋποθέσεις να προχωρήσει την Κεντρική Μακεδονία ένα βήμα μπροστά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας προνομιούχος τόπος από κάθε άποψη.  Έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, κάθε ένας που περνάει από τη διοίκησή της βάζει το λιθαράκι του. Στην εποχή της ταχύτητας όμως  πρέπει να προχωρήσουμε ποιο γρήγορα. Επιβάλλεται  συλλογική προσπάθεια, συνέργειες,  κλίμα εμπιστοσύνης και  θετική αλληλεπίδραση των παρατάξεων και των ατόμων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να είναι το θεσμικό θεμέλιο του δημοκρατικού προγραμματισμού και εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρειας. Το βήμα διαλόγου όπου θα συζητούνται όλα τα μεγάλα και επίκαιρα θέματα της Περιφέρειας.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τη συνεργασία μας, με όποιες συμφωνίες και διαφορές της, να ευχηθώ καλή τύχη, καλή επιτυχία, σε όποιο έργο  και ευθύνη  αναλάβει ο καθένα σας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής