breaking news Νέο

Τι ζήτησε η Ελληνική Ένωση Καφέ από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τι ζήτησε η Ελληνική Ένωση Καφέ από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο

Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, συναντήθηκε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), στο πλαίσιο ενημερωτικών επαφών της Ένωσης για τα θέματα του κλάδου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν σε βάθος και σε πολύ καλό κλίμα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα, καθώς ο υφυπουργός είχε ήδη μια πολύ καλή γνώση από προηγούμενες ενημερωτικές συναντήσεις, ενώ παρουσιάστηκαν εκ μέρους της ΕΕΚ οι αντίστοιχες προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, βάσει εμπεριστατωμένων οικονομοτεχνικών μελετών.

Πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ παρουσίασε τις «σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις», που έχει επιφέρει στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα ο ΕΦΚ από 1/1/2017, ενώ προκάλεσε την κατακόρυφη και δραματική αύξηση των φαινομένων λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών.

Εξίσου κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το φλέγον θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ, στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς, σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας φορολογικών αποθηκών, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομικής όσο και από διοικητικής άποψης, επιβαρύνοντας σημαντικά κυρίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η διόρθωση του πλαισίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Ένωση Καφέ, καθώς πρόκειται «για μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη, δεν εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ενώ διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων και τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, το ισχύον πλαίσιο έχει φέρει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, είτε να επιδοτούν τις εξαγωγές τους, είτε να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το καθεστώς επιβολής του ΕΦΚ στον καφέ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της μεταποίησης του κλάδου, την εξωστρέφεια, στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του κλάδου, κάτι που θα οδηγήσει τελικά σε όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε, δε, ότι ο διάλογος με την Ελληνική Ένωση Καφέ θα συνεχιστεί.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής