breaking news Νέο

Υποψήφιος πρόεδρος για την ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Υποψήφιος πρόεδρος για την ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Η εφημερίδα μας με σχετικό ρεπορτάζ της το προηγούμενο διάστημα, είχε αναφερθεί στην πρόθεση του Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Κάτι για το οποίο επιβεβαιώθηκε με την δήλωση του κ. Κυρίζογλου πως «αυτή τη φορά δεν κάνω πίσω, όπως την προηγούμενη φορά με τον Πατούλη».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συζήτηση έγινε για τις προτάσεις για τροποποίηση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011, το οποίο ρυθμίζει θέματα συγκρότησης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Πρόκειται για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν στη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων των δήμων στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, καθώς οι προηγούμενες διατάξεις ήταν δομημένες στη λογική της πλειοψηφίας – μειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων, κάτι που δεν ισχύει με την εφαρμογή του «Κλεισθένη». Πλέον οι εκπρόσωποι των δήμων θα πρέπει να αναδειχθούν στη βάση της απλής αναλογικής, μέσω συνδυασμών οι οποίοι θα συγκροτηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σ' ότι αφορά στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, η γενική συνέλευση της ΠΕΔ αριθμεί 200 μέλη. Εξ αυτών οι 38 είναι οι δήμαρχοι της περιοχής και οι υπόλοιποι 162 θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

Με τα έως το 2014 ισχύοντα, τη μερίδα του λέοντος των εκπροσώπων κάθε δήμου στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ είχε η παράταξη του Δημάρχου. Τώρα, όμως, η εκπροσώπηση θα γίνει στη βάση της απλής αναλογικής.

Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η γενική συνέλευση της οποίας αριθμεί 500 μέλη, εκ των οποίων 332 είναι δήμαρχοι και 168 Δημοτικοί Σύμβουλοι, που θα προκύψουν από τις 13 επιμέρους ΠΕΔ.

 

Τον Οκτώβριο η εκλογή νέων διοικήσεων στις 13 ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ

Όσον αφορά στην εκλογή νέων διοικήσεων στις 13 ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί μέσα στον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011.

 

Υποψήφιος και ο Δήμαρχος Τρικάλων;

Επίσης, υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της ΚΕΔΕ έχει θέσει έως σήμερα μόνο ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος θα επιμείνει, παρά το γεγονός πως μπορεί να εμφανιστεί και δεύτερος υποψήφιος, ο οποίος έχει να κάνει με το πρόσωπο του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτριου Παπαστεργίου.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής