breaking news Νέο

Περί... των γλυπτών του Παρθενώνα

Περί... των γλυπτών του Παρθενώνα

Πήρε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωτοβουλία να προτείνει στον Βρετανό ομόλογο του «να σταλούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Αλλά φευ. Το Βρετανικό Μουσείο, με μια κίνηση - πρόκληση, ζήτησε μετά και με θράσσος από την χώρα μας να αναγνωρίσει τη... βρετανική κυριότητα των κλεμμένων γλυπτών!

«Τυχόν δανεισμός δεν θα συνιστά σε καμμια περίπτωση αποδοχή Βρετανικής κυριότητας, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή» διευκρίνησε από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Συνεπώς, καλές οι προθέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επαινετέα η ευαισθησά του για ένα τέτοιο ζήτημα, πλην όμως το να καταφέρεις να δικαιωθείς στην περίπτωση αυτή απαιτεί πρώτα να δώσεις μια μάχη με τους - εδώ και πολλά χρόνια - δύσκαπτους Βρετανούς. Αλλά - λέμε τώρα - αν υλοποιηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι Βρετανοί θα αρχίσουν να λένε οτι αναγνωρίσαμε τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας των γλυπτών! Οπότε, δεν μπορείς να "δανείζεσαι" κάτι από κάποιον που θεωρείς οτι είναι παράνομος κτήτωρ.

Τώρα, βέβαια, το Βρετανικό Μουσείο, έχοντας δει την πρώτη - μικρή, έστω ελληνική υποχώρηση στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα (δανεισμός αντι για επιστροφή), διπλασιάζει την προκλητικότητά του: Αξιώνει να αναγνωρίσουμε οτι ο κλεπταποδόχος (το Βρετανικό Μουσείο) έχει την κυριότητα επι των κλοπιμαίων (των γλυπτών του Παρθενώνα).

Πάντως, με αυτην την πρωτοβουλία που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε και πάλι η συζήτηση περί των γλυπτών του Παρθενώνα. Ενα ζήτημα για το οποίο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην συνάντηση της με τους Δημοσιογράφους την Τετάρτη και την παρουσίαση των θεμάτων που απασχόλησαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στις πρώτες 55 ημέρες της θητείας της, τόνισε ότι το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών θα προετοιμάσει μια πρόταση για τον δανεισμό τους και «αν και εφόσον χρειαστεί η πρόταση αυτή θα χρησιμοποιηθεί», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής