breaking news Νέο

«Το Ρουμλούκι (Καμπανία), κατά την Ύστερη Οθωμανοκρατία (1830-1900)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Το Ρουμλούκι (Καμπανία), κατά την Ύστερη Οθωμανοκρατία (1830-1900)», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ακούραστος Ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας, ο Δικηγόρος από την Αλεξάνδρεια Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος, ασχολείται μεθοδικά και με προσήλωση, με κάθε τεκμήριο που αφορά το Ρουμλούκι.

Στην πολύχρονη ενασχόλησή του με την έρευνα ανέσυρε από την λήθη πλείστα πολύτιμα στοιχεία και με το σημαντικό έργο του τοποθέτησε το Ρουμλούκι στο ιστορικό προσκήνιο. Πρόσφατος καρπός της ερευνητικής δουλειάς του ο πολύτιμος τόμος «Το Ρουμλούκι (Καμπανία), κατά την Ύστερη Οθωμανοκρατία (1830-1900)» (Θεσσαλονίκη 2019).

Πρόκειται για τον 4ο τόμο μιας σειράς βιβλίων όπου, μέσω των τεκμηρίων, ο Γ. Δ. Μοσχόπουλος επιτυχώς δίνει ένα ιστορικό περίγραμμα για τον Κάμπο του Αλιάκμονα και την ημαθιώτικη περιοχή του Ρουμλουκιού. Ο τόμος καλύπτει το 5ο μέρος μιας έρευνας, σχετικής με θέματα ιστορίας, τοπογραφίας και λαογραφίας. Στην εξεταζόμενη ιστορική περίοδο (1830-1900), που αφορά τους ύστερους χρόνους της Οθωμανοκρατίας, διερευνώνται ζητήματα που σχετίζονται με πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα της περιόδου, με θέματα που αφορούν την τοπική οικονομία, αλλά και την εκκλησιαστική, την εκπαιδευτική και την κοινοτική ιστορία, καθώς επίσης με μαρτυρίες περιηγητών, επισκεπτών και γεωγράφων, και επιπροσθέτως με ζητήματα οικιστικά και τοπογραφικά. Εμβριθής μελετητής και ευσυνείδητος ερευνητής ο Γ. Δ. Μοσχόπουλος χρησιμοποιεί ευρεία βιβλιογραφία ενώ εμπλουτίζει τον πολύτιμο τόμο του με ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό και σχετικούς χάρτες.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής