breaking news Νέο

Τ. Παντζαρτζίδης: «Η επιλογή Αναπληρωτών Εκπ/κών, αντί μονίμων, έγκειται στο να υπάρχει καλύτερη "διαχείριση" του προσωπικού»

Τ. Παντζαρτζίδης: «Η επιλογή Αναπληρωτών Εκπ/κών, αντί μονίμων, έγκειται στο να υπάρχει καλύτερη

«Θετικό» έκρινε ο Τάσος Παντζαρτζίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, «το ότι πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς προσλήφθηκαν φέτος περισσότεροι Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όμως δεν παύουν και πάλι να υπάρχουν κενά», φιλοξενούμενος στην χθεσινή εκπομπή "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ", που παρουσιάζουν οι ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ και ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12.00 - 13.00, στο Ράδιο Αιχμή και στην συχνότητα 102,8 Fm, καθώς και ιντερνετικά στη διεύθυνση www.imderisia-ver.gr.

Στο ερώτημα, για τι προσλήψεις αναπληρωτών και όχι στην επιλογή της μονιμοποίησης εκπαιδευτικών, ο κ. Παντζαρτζίδης επεσήμανε πως «σήμερα έχουμε 60.000 μόνιμους και 7.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν το 30% των εκπαιδευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Προφανώς και αυτά τα κενά που δημιουργούνται έχουν να κάνουν με λογιστικούς λόγους, από την στιγμή που η χώρα μας μπαινοντας στα μνημόνια έπρεπε να συμμαζέψει τα οικονομικά της, κατά απαίτηση των δανειστών». Προσέθεσε δε, με νόημα ότι «η επιλογή Αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας έγκειται στο να υπαρχει ευκολότερη "διαχείριση" του προσωπικού».

 

Τι σημαίνει να είσαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, μάλιστα, υπήρξε ακόμα πιο παραστατικός, δίνοντας την εικόνα για το τι σημαίνει αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

« Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει ότι είσαι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι και πηγαίνεις να δουλέψεις την μιά χρονια σ' ένα σημείο της Ελλάδος και την άλλη κάπου αλλού. Ομως με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές παιδαγωγικά - διδακτικά χάνουν, αλλάζοντας κάθε χρόνο εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής βρίσκεται σ' ένα τεντωμένο σχοινί, στο οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει τα επαγγελματικά με την οικογένειά του.

Οι Αναπληρωτές καθηγητές υποχρεώνονται να γίνονται γυρολόγοι, προκειμένου να καλύπτουν τα κενά και να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης. Επιπλέον, να αναφερθεί ότι ανύπαντροι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν καθαρό μισθό 750 Ε!

Μ' αυτά τα χρήματα καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις οι οποίες αναφέρονται σε σπίτι, διατροφή και μετακινήσεις.

Οπότε επαναλαμβάνω με την περίπτωση των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, η Εκπαίδευση χάνει την ποιότητά της, καθ' ότι η συνεχής αλλαγή εκπαιδευτικών φέρνει κακά αποτελέσματα στα σχολεία και επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών».

 

Στο 30% η κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές στη Β/θμια Εκπαίδευση Ημαθίας

Αναφερόμενος στα καθε αυτά τοπικά ζητήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σημείωσε πως «οι ανάγκες σε αναπληρωτές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ημαθία έχουν καλυφθεί στο 30% και αναμένεται να καλυφθεί το υπόλοιπο 70% στην Γενική Εκπαίδευση, το οποίο και είναι απαραίτητο για την ορθή λειτουργία των σχολείων.

Γιατί στην ειδική εκπαίδευση έχουμε καλύτερα ποσοστά, μιας και το ποσοστό αγγίζει το 70% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ένεκα το ότι πληρώνονται με χρήματα του ΕΣΠΑ».

 

Τα ολιγομελή τμήματα

Μιλώντας για τα ολιγομελή τμήματα στην Ημαθία, κατέστησε σαφές πως «έχουμε τρια ολιγομελή τμήματα στο ΕΠΑΛ Νάουσας, δύο ολιγομελή τμήματα στο ΕΠΑΛ Βέροιας και τρία ολιγομελή τμήματα στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας. Το δε, ειδικό γυμνάσιο - Λύκειο Βέροιας έχει επτά ολιγομελή τμήματα, τα οποία αναμένουν την έγκριση από την Περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας».

Ακόμα, ο κ. Παντζαρτζίδης ερωτώμενος για τις υλικοτεχνικές υποδομές, στην απάντηση του είχε να πει:

«Νομίζω ότι είμαστε σ' ένα πολυ καλό σημείο. Έχουμε επιμέρους ανάγκες που αυξάνονται σε σχολεία. Δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο πρόβλημα σε κτίρια σχολείων με τμήματα», ενω τέλος έκανε λόγο για «καλή συνεργασία που υπάρχει με τις τοπικές αρχές και πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και αυτό που λέω σε καμμιά περίπτωση δεν λειτουργεί προπαγανδιστικά, είτε υπέρ ενος τωρινού ή πρώην Δημάρχου».

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής