breaking news Νέο

Μ.Βορίδης: "Πρωταγωνιστικός ο ρόλος διεπαγγελματικών και συνεταιρισμών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα"

Μ.Βορίδης:

Εντός του έτους θα γίνει η δημόσια διαβούλευση για το νέο νόμο λειτουργίας των συνεταιρισμών της χώρας μας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός στο κλείσιμο της εκδήλωσης που οργάνωσε η γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου του με θέμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα και μέτρα στήριξης», στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, έδωσε επίσης  το σαφές περίγραμμα για τη δημιουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των παραγόντων από το χωράφι έως το ράφι, δηλαδή του παραγωγού, του μεταποιητή, του βιομηχάνου, του εμπόρου που ασχολούνται με το ίδιο προϊόν.«Τη στρατηγική μας αυτή για τις Διεπαγγελματικές θα την ξεδιπλώσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Θα τη συνδιαμορφώσουμε με όλους όσους το επιθυμούν.  Θα υπηρετήσουμε τη στόχευση που θα θέσουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ο κ. Βορίδης επισήμανε τις ευθύνες του συνεταιριστικού κινήματος για την προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων για να κάνουν τις επενδύσεις για τις οποίες θα διατεθούν χρήματα, σε συνεργασία του Υπουργείου  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με ένα δανειακό κεφάλαιο ύψους 400 εκ. ευρώ, στο οποίο.  οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση του, στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός κατάργησε προηγούμενη, προεκλογική, απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, για το καθεστώς λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων,  έχοντας προηγηθεί  συνάντησή του με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των Διεπαγγελματικών, στις 20 Αυγούστου, οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι η υπουργική εκείνη απόφαση   υπεγράφη εν αγνοία τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση!

Παράλληλα ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε πρόκληση τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή (σ.σ εισηγητής στην εκδήλωση για το φλέγον αυτό ζήτημα που απασχολεί σφόδρα την πρωτογενή μας παραγωγή ήταν ο πρόεδρος της "Κοινοπραξίας" Χρήστος Γιαννακάκης) επισημαίνοντας τις δραματικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη η ροδακινοπαραγωγή της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών) και για τις επιπτώσεις της στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε δε ότι αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή η αντιμετώπισή της η οποία θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι ένα ακόμη από τα βασικά ζητούμενα στην, υπό συζήτηση, νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι αυτή η οποία θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», τόνισε ο κ. Βορίδης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής