breaking news Νέο

Ερώτηση του Λ.Τσαβδαρίδη προς του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα προβλήματα στο "Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ"

Ερώτηση του Λ.Τσαβδαρίδη προς του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα προβλήματα στο

Από το πολιτικό γραφείο του Αν. Γεν. Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Ημαθίας κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση :

 

Για το αν προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει ενδεχόμενη αύξηση των πόρων για το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ», καθώς για τον τρόπο με τον οποίον προτίθεται να επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα προς διευκόλυνση των χιλιάδων ενδιαφερομένων προς ένταξη επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, ζητάω να ενημερωθώ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή.

 

Όπως υπογραμμίζω, η ενεργοποίηση του Β’ Κύκλου του πολυαναμενόμενου για την κοινωνία και την αγορά Προγράμματος, συνοδεύτηκε από μία σειρά προβλημάτων τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν ταχύτατα έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του.

Καθώς, πέρα από τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών και τη συνεπαγόμενη οικονομική ωφέλεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, το εν λόγω Πρόγραμμα θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

 

Τονίζω δε ότι το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για ένταξη στο Πρόγραμμα, πολύ μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, δημιουργεί ζητήματα τόσο εξάντλησης πόρων όσο και χρονικών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Καθώς όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου που συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ αλλά και επειδή όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, πρέπει να το κάνουν σχεδόν αμέσως, για να διασφαλίσουν χρονική σειρά προτεραιότητας.

 

Προτεραιότητα όμως που τελικώς δεν μπόρεσε να διασφαλιστεί με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς η λειτουργικότητά της δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις.

 

 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση είναι η εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με μεγάλη ανακούφιση η ελληνική κοινωνία και η αγορά βλέπουν επιτέλους να ενεργοποιείται ο Β’ κύκλος του Προγράμματος "εξοικονομώ κατ’ οίκον".

 

Ένα Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων με επιδότηση 50 – 70% ανάλογα με το εισόδημα το οποίο πέρα από τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών και τη συνεπαγόμενη οικονομική ωφέλεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

 

Πάρα ταύτα, η ενεργοποίηση του Β’ Κύκλου συνοδεύτηκε από μία σειρά προβλημάτων τα οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

 

Η τεράστια επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα του προγράμματος κατά το άνοιγμα της διαδικασίας των αιτήσεων, είχε ως αποτέλεσμα την καθίζηση της και συνέπεια αυτής, τη μεγάλη ταλαιπωρία των αιτούντων για την ηλεκτρονική τους πρόσβαση και τη μεγάλη πίεση στους μηχανικούς, που έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους.

 

Ταυτόχρονα, το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον των επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, πολύ μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, καθώς καταχωρίστηκαν συνολικά 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο δημιουργεί ζητήματα εξάντλησης πόρων αλλά και χρονικών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

 

Καθώς όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου που συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ αλλά και επειδή το σύστημα λειτουργεί με την αρχή first in – first served, μέχρι εξαντλήσεως δηλαδή του προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, πρέπει να το κάνουν σχεδόν αμέσως, για να διασφαλίσουν χρονική σειρά προτεραιότητας.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

 

• Τα προβλήματα που προέκυψαν δημιουργούν μεγάλη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη

• η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό

• Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις καθώς η λειτουργικότητά του απεδείχθη ελλιπής

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εξεύρεση επιπλέον πόρων προκειμένου να διευκολύνετε την ένταξη περισσότερων ενδιαφερομένων στο εν λόγω Πρόγραμμα;

2. Πως προτίθεστε να διασφαλίσετε τη χρονική προτεραιότητα επιλεξιμότητας όσων ήδη έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις τις οποίες το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς καμία υπαιτιότητα των αιτούντων, δεν τις έκανε αποδεκτές;

3. Εξετάζετε την ανακοίνωση νέας ημερομηνίας υποβολής – έναρξης υποδοχής αιτήσεων για τις επόμενες Περιφέρειες;


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής