breaking news Νέο

«Η Συμβολή της Νάουσας στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944)», βιβλιοπαρουσίαση του Δ. Ι. Καρασάββα

 «Η Συμβολή της Νάουσας στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944)», βιβλιοπαρουσίαση του Δ. Ι. Καρασάββα

Στους Ηρωικούς Μαχητές του Ε.Λ.Α.Σ., που πολέμησαν τους Κατακτητές και τους ντόπιους Συνεργάτες τους, στην διάρκεια της Κατοχής, αφιερώνει την εξαιρετικά πυκνογραμμένη και λεπτομερή ιστορική μονογραφία του, «Η Συμβολή της Νάουσας στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944)» (Νάουσα 2006), ο πολυγραφότατος Ναουσαίος Συγγραφέας και Λόγιος Στέργιος Σπ. Αποστόλου!

Γνώστης της Τοπικής Ιστορίας και ευσυνείδητος Ερευνητής, ο Στέργιος Σπ. Αποστόλου, στο εξόχως ενδιαφέρον πόνημα του αναφέρεται στην συμβολή των Ναουσαίων στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Ναουσαίοι παρόντες σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο Έπος της Αντίστασης.

Ο Στέργιος Σπ. Αποστόλου κάνοντας χρήση της σχετικής βιβλιογραφίας και κάθε παρεμφερούς τεκμηρίου και μαρτυριών, καταγράφει με μεθοδικότητα την αντιστασιακή δράση των Ναουσαίων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται και η ηρωική δράση του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που έδρευε στο Βέρμιο. Ο Συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο του σε πέντε χρονικές περιόδους καλύπτοντας το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1945, παρουσιάζοντας τα γεγονότα χρονικά, και χωρίς να απουσιάζει η κριτική θεώρησή τους. Επίσης, σε ειδικά παραρτήματα φιλοξενούνται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο Στέργιος Σπ. Αποστόλου, με το βιβλίο του συμβάλλει τα μέγιστα στην καταγραφή της Ιστορίας του Αντιστασιακού Κινήματος στην περιοχή μας, και απαντά εύστοχα σε κάθε «αναθεωρητή ιστορικό», σχετικά με την μεγαλειώδη συμμετοχή του Λαού μας στην επική ΕΑΜική Αντίσταση κατά του Φασισμού.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής