breaking news Νέο

Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής

  • Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Βγήκαν στους δρόμους οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι κατά της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή ολοένα και ευαισθητοποιεί πολίτες για το περιβάλλον, αλλά τούτη τη φορά βγήκαν... μπροστά οι μαθητές της Βέροιας, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίαςτο μεσημέρι της Παρασκευής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος "Fridays For Future", ενος διεθνούς κινήματος το οποίο και συστάθηκε πριν από λίγο καιρό στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

Η πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών ξεκίνησε στις 14.00, με αφετηρία την πλατεία Κόρακα και κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου, κρατώντας στα χέρια τους πλακάτ και χαρτόνια με συνθήματα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκεί, εκφωνήθηκε και η σχετική ομιλία από τον εκπρόσωπο του κινήματος Γιώργο Σπυριδωνίδη, ενω οι μαθητές με κυρίαρχα συνθήματα, όπως «Θα πεθάνετε απο γηρατειά, θα πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή», «Το κλίμα στο λαιμό σου» και «Αλλάξτε μυαλά όχι το κλίμα» οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης πολιτών όλων των ηλικιών και των πολιτικών, προκειμένου να αναλάβουν δράση για την αναστροφή του φαινομένου αυτού (της κλιματικής αλλαγής).

 

Στην πλατεία δημαρχείου πραγματοποιήθηκε ομιλία και αναγνώστηκαν τα παρακάτω αιτήματα

Τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων και λήψη αποφάσεων με βάση τα επιστημονικά-ψαρά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή IPCC

Άμεση παύση και επ’ αόριστων απαγόρευση όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ορίζοντα το 2030, εφόσον αποφευχθεί η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών NATURA. Τα οικοσυστήματα και η

βιοποικιλότητα θα πρέπει να προστατευθούν.

Ενθάρρυνση των κυκλικών οικονομιών, όπως η επισκευή, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των προϊόντων. Μείωση των μη επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων/παραπροϊόντων από την αγορά. Πρέπει να Θεσπιστούν κανονισμοί κατά των μη βιώσιμων πράξεων.

Αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων / υλικών, καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις με τα απορρίμματα να καταλήγουν 17%~18% στην Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση, ενώ το υπόλοιπο 82-83% καταλήγει στους ΧΥΤΑ ή αποτεφρώνεται (στοιχεία 2016).

Θέσπιση κανόνων που αφορούν τη χρήση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς ,όπως το ποδήλατο, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση τους σε δημόσιους χώρους.

Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τη βιώσιμη γεωργία και την αγροοικολογία καθώς και τους ανεξάρτητους αγρότες μικρής κλίμακας. Οι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει ως ένα μεγάλο παράγοντα της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, την κτηνοτροφία‪.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής