breaking news Νέο

Στα Στάγειρα το διεθνές κέντρο για τον Αριστοτέλη, σιγή ιχθύος στην Ημαθία…

Στα Στάγειρα το διεθνές κέντρο για τον Αριστοτέλη, σιγή ιχθύος στην Ημαθία…

Εταίρος της σύμπραξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής γίνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την υλοποίηση του οραματικού έργου δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων «Ο Αριστοτέλης», όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας μας. Ο δε περιφερειάρχης μας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοινώνει ότι,  η Περιφέρεια θα συνυπογράψει ως εταίρος, σε επίσημη τελετή, το σύμφωνο συνεργασίας με το ΑΠΘ και το Δήμο Αριστοτέλη, ώστε να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει ως εταίρος στο σημαντικό αυτό έργο, που θα προβάλλει διεθνώς την εμβληματική μορφή του Αριστοτέλη, το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του, στον τόπο γέννησής του, καθιστώντας τη βόρεια Χαλκιδική πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Θα συμπράξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να υλοποιηθεί αυτή η οραματική πρωτοβουλία, διότι θεωρούμε ότι το οφείλουμε στην Ιστορία και τον πολιτισμό μας κι επειδή τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Τόσο σε τουριστικό και οικονομικό, όσο και σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Η υλοποίηση του διεθνούς κέντρου για τον Αριστοτέλη και την κληρονομιά του θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στην περιοχή, θα προβάλλει παγκοσμίως τον πολιτιστικό πλούτο, θα αποτελέσει διεθνή πόλο για τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την εκπαίδευση και την έρευνα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα φέρει νέο εισόδημα, σημαντικό όχι μόνο για την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη και της βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και για την περιφερειακή και εθνική οικονομία. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των επιστημόνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αναδείξουμε περαιτέρω τη φιλοσοφική και επιστημονική κληρονομιά μιας από τις πιο γνωστές παγκοσμίως προσωπικότητες όλων των εποχών, του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο κ.Τζιτζικώστας. Το Κέντρο αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση άνω των 300 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Ολυμπιάδας) κοντά στα Αρχαία Στάγειρα και στα α

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δήλωσαν στο σύνολό τους τη μεγάλη σημασία που έχει η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως εταίρου του συμφώνου συνεργασίας, καθώς θα προσφέρει σημαντικά τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης, όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας στην υλοποίησή του.

Την ίδια στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν στη Χαλκιδική, στην Ημαθία τηρείται...σιγή ιχθύος. Η Π.Ε. Ημαθίας, αλλά και οι δήμοι, με πρώτο αυτόν της Νάουσας, όπου συνυπήρξαν Μέγας Αλέξανδρος και Αριστοτέλης, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ασχοληθούν με αντίστοιχης σημασίας project. Οι εκλογές τελείωσαν εδώ και μήνες, ο δε χώρος της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στον τόπο μας, είναι να αναζητήσουν αναπτυξιακούς πυλώνες. Όχι μόνο στα προεκλογικά λόγια, αλλά εμπράκτως! Καιρός δεν είναι να παρουσιάσει η Π.Ε. Ημαθίας το δικό της άξονα στρατηγικής ανάπτυξης στον τόπο μας; Το ίδιο και οι δήμοι μας. Πρόσφατα, για μια ακόμη φορά μετά τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως έργο εθνικής σημασίας την οδική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Για τον άξονα στο...πουθενά που διέρχεται τμήματος του «νομού» μας, όπου από τη μη συντήρηση έχουν φυτρώσει τεράστιες αγριοσυκιές, δεν θα πιέσει κανείς τα κέντρα αποφάσεων στη Θεσσαλονίκη; Είναι η ώρα να συναντηθούν υφυπουργός, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος, θέτοντας τους στόχους ενός στρατηγικού-αναπτυξιακού πονήματος για την περιοχή μας, που θα επεξεργαστούν επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, το Επιμελητήριο και θα συμμετάσχει η Αγγελική Κοτταρίδη. Το οποίο, με  σύμφωνη γνώμη όλων, θα κατατεθεί στην ΠΚΜ και τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η γνωστή λαϊκή ρήση «αν δεν κλάψει το μωρό, δεν του δίνει η μάνα φαΐ» ισχύει απόλυτα στον τόπο μας. Ας απογαλακτιστούμε επιτέλους από φαινόμενα εσωστρέφειας και εσωτερικών διαγκωνισμών και ας δώσουμε στην ανάπτυξη της Ημαθίας την ευκαιρία που της οφείλει ο πολιτικός κόσμος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής