breaking news Νέο

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει» από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Κοζάνης

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει» από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Κοζάνης

Συνεχίζοντας την πλούσια εκπαιδευτική και πολιτιστική κληρονομιά, η παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας τη φετινή χρονιά διευρύνεται και αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, καθώς παρουσιάζει, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το έργο του Luis SepuIveda «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει», με την παράσταση να κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ., στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων Τεχνών. Για το έργο και τους στόχους του μίλησαν χθες οι υπεύθυνοι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Κοζάνης και οι συντελεστές της παράστασης, στους εκπροσώπους του τοπικού τύπου, στο χώρο του θεάτρου.

«Έχοντας συναίσθηση της υψηλής μας ευθύνης, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, μέλη του Δικτύου «τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού», ενώνουμε φέτος τις δυνάμεις μας και συμπαρουσιάζουμε στην παιδική σκηνή το έργο του Luis Sepulveda «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο τίτλος του έργου είναι δηλωτικός του περιεχομένου και των μηνυμάτων που θα περάσει στους μαθητές. Ο ίδιος ακόμα εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με τους γείτονές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ενώ την παράσταση - όπως σημείωσε - θα παρακολουθήσουν πολλές χιλιάδες παιδιών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Γρεβενών και Καστοριάς και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Κοζάνης θα έχουν συμβάλει επικουρικά στην αισθητική αγωγή των παιδιών, που ούτως ή άλλως επάξια καλλιεργούν οι λειτουργοί της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης στα σχολεία μας.

Ο Θέμης Λιάκος, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, τόνισε : «Με μεγάλη χαρά φέτος συμπράττουμε μαζί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας πάνω σ' αυτήν την προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας να ενώσουμε τις δυνάμεις».

Σχολιάζοντας δε την παράσταση, ανέφερε πως θα είναι διδακτική για τους μαθητές.

Η Ελένη Δημοπούλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, επικεντρώθηκε στο ότι «τα δύο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συμπλέουν στην άποψη ότι το θέατρο έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην παιδική ψυχή», ενώ χαρακτήρισε άψογη σε όλα τα επίπεδα τη συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Με τη σειρά της, η σκηνοθέτης Μαίρη Ανδρέου, αφού ένιωσε «χαρούμενη που είμαστε εδώ», τόνισε για τον Luis Sepulveda, ότι έχει γράψει εξαιρετικά έργα. «Το έργο περνά μηνύματα με έναν ωραίο τρόπο στα παιδιά. Και με αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, έχουμε τις ίδιες ανάγκες», πρόσθεσε. Η ίδια επεσήμανε ακόμα πως «με τους φίλους μας τα παιδιά δουλέψαμε με όρεξη και μεράκι και περιμένουμε να το δούμε».

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος, που βρισκόταν ανάμεσα στο πάνελ των ομιλητών της παράστασης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν τη συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας - Κοζάνης, όπου το έργο - όπως είπε - εκφράζει μια αλληγορική ιστορία, έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρατσισμό. «Να προωθήσουμε το έργο στις σχολικές μονάδες και να κάνουμε τα παιδιά να έρθουν να το παρακολουθήσουν. Το έργο αυτό θα αποτελέσει συνέχεια των δράσεών μας στα σχολεία».

Από την πλευρά τους, οι ηθοποιοί της παράστασης μίλησαν για τους ρόλους τους στην παράσταση και (πολύ περισσότερο) στάθηκαν στα πολλά παιδαγωγικά μηνύματα που περνά αυτή, παρουσιάζοντας αμέσως μετά και ένα μικρό κομμάτι από αυτή στους δημοσιογράφους.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής