breaking news Νέο

Τάσος Χαλκίδης : «Έρχεται καταστροφή...»

Τάσος Χαλκίδης : «Έρχεται καταστροφή...»

Τελειωμό δεν έχει η ιστορία με το... πολύπαθο ροδάκινο. Τα προβλήματα που υφίστανται, όσον αφορά στην παραγωγή και στν διακίνησή του, αντί να μειώνονται, γίνονται όλο και περισσότερα.

Και αυτό γιατί, οι Έλληνες παραγωγοί του επιτραπέζιου ροδακίνου, έχοντας δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με την απώλεια της ρωσικής αγοράς, εξαιτίας του ρώσικου εμπάργκο που επιβλήθηκε, το οποίο στην κυριολεξία τους «γονάτισε», τώρα έρχονται και οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο και στο βιομηχανικό ροδάκινο, επιβάλλοντας δασμό 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18%, οδηγώντας τις εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου σε μηδενισμό. Τη στιγμή μάλιστα που η αγορά των ΗΠΑ κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδακίνου, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια. Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ, παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους.

Το χειρότερο δε στην περίπτωση αυτή είναι ότι η εν λόγω απόφαση  ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση  τις βιομηχανίες κομπόστας, που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

«Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να προκύψει για τους ροδακινοπαραγωγούς, κατά βάση των περιοχών Ημαθίας και Πέλλας και με επίπτωση ασφαλώς στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας το ότι, επιβάλλοντας δασμό 25% επιπλέον από το 18% που υφίσταται, οδηγεί τις εξαγωγές κομπόστας ροδακίνου σε μηδενισμό. Εάν οι βιομηχανίες λοιπόν προβληματίζονται μετά από αυτή την εξέλιξη, τότε το όλο πρόβλημα είναι σίγουρο ότι θα πέσει πάνω στους ώμους των παραγωγών ή καλύτερα θα μετακυλήσει στους παραγωγούς, από τους οποίους οι βιομηχανίες δεν θα μπορούν να πάρουν ποσότητες ροδακίνου», επεσήμανε, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. «Αν σκεφθούμε, μάλιστα, ότι κοντά σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται, έχουμε ως παραγωγοί να αντιμετωπίσουμε ζητήματα, όπως με το φορολογικό και ασφαλιστικό, τις χαμηλές τιμές, τότε μπορούμε να πούμε ότι έρχεται καταστροφή. Θα πω, μάλιστα, ότι θα είναι τόσο ισχυρό πλήγμα η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, που δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε πλέον ροδάκινα», προσέθεσε. Επιπλέον, ο Τάσος Χαλκίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αγωνισθεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα.

«Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τον τόπο μιας και ζούμε από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάσος Χαλκίδης.

 

«Βιώνουμε σήμερα την οικονομική εξαθλίωση, επειδή...»

Ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, με δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» για το ίδιο θέμα που δημιουργήθηκε, ανέφερε : «Οι τιμές στο συμπύρηνο ροδάκινο είναι πολύ χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής θα έλεγα. Η επιβολή επιπλέον δασμού της τάξης του 25% στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου από τις ΗΠΑ αφορά στο 15% του συνόλου των εξαγωγών. Συνεπώς οι παραγωγοί παράγουν - οι βιομήχανοι εξάγουν. Όταν, όμως, μας επιβλήθηκε αύξηση της φορολογίας από 13% σε 22% και 100% προκαταβολή φόρου, δεν το μεταφέραμε στη βιομηχανία. Δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου. Γι' αυτό και βιώνουμε σήμερα την οικονομική εξαθλίωση».

Ο ίδιος παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών για την απώλεια εισοδήματός τους τη φετινή χρονιά, μέσω προγράμματος deminimis.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής