breaking news Νέο

Κατά πλειοψηφία και… μεταμεσονύκτια υπερψηφίστηκε ο ισολογισμός-απολογισμός του δήμου Νάουσας για το 2016

Κατά πλειοψηφία και… μεταμεσονύκτια υπερψηφίστηκε ο ισολογισμός-απολογισμός του δήμου Νάουσας για το 2016

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2016, ο απολογισμός, ο ισολογισμός και τ' αποτελέσματα χρήσης, καθώς και η έκθεση ελέγχου ορκωτών λογιστών  του δήμου Νάουσας, από το δημοτικό συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου.

Καταψήφισαν οι παρατάξεις Καραμπατζού και ΛΑ.Σ., «λευκό» έδωσε  η παράταξη του κ. Ρίζου και «παρών» δήλωσαν οι κ.κ. Μπίλης και Τζουβάρας.

Τα οικονομικά του δήμου, όπως καταγράφηκαν στις προαναφερόμενες καταστάσεις, ανέλυσε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Τσιαμούλος. Εν μέσω κρίσης και περικοπής δαπανών, ο δήμος Νάουσας κατάφερε να πετύχει πλεόνασμα 493.000 ευρώ (έσοδα 12.658.000 και έξοδα 12.164.000) κι έναν ικανοποιητικό δείκτη ρευστότητας (3), που του επιτρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Ο ορκωτός ελεγκτής επικεντρώθηκε σε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις: στο «σοβαρό πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, της συμμετοχής του δήμου στις δημοτικές επιχειρήσεις (Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με 2 εκατ. ευρώ, ΚΕΠΑΠ, ΤΑΒ και ΕΤΑ με 8 εκατ. ευρώ συνολικά), στις απαιτήσεις του δήμου (1.472.000 ευρώ), από τις οποίες 700.000 ευρώ έχουν προβλεφθεί ως επισφαλείς, με ανώτατο όριο για την απόσβεσή τους τη συμπλήρωση πενταετίας και στις φορολογικές υποχρεώσεις του δήμου σε περίπτωση ελέγχου του από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά το συνολικό οικονομικό βάρος, που θα «φορτωθεί» ο δήμος από τις δημοτικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις τους.

Σε διαγραφή πολύ παλιών χρεών θα προχωρήσει ο δήμος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως έχουν γίνει ενέργειες για το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοοφειλετών, καθώς και προσφυγή στη δικαιοσύνη με αγωγές.  Στα προς απόσβεση ποσά, όπως είπε, είναι και 20.000 ευρώ περίπου από τα «Κλωστήρια Ναούσης», που, όπως φαίνεται, δεν θα εισπραχθούν ποτέ!

Ο κ. Καραμπατζός χαρακτήρισε «ευχάριστο γεγονός» το πλεόνασμα του δήμου, υπογραμμίζοντας, όμως, πως είναι αποτέλεσμα των χρηματοδοτήσεων από ΣΑΤΑ και (αυξημένων) ΚΑΠ, καθώς και στη μνημονιακή σφιχτή οικονομική πολιτική που παρακολουθείται από το παρατηρητήριο. Παρατήρησε πως ο δήμος δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και πως πρέπει να φτιάχνει έργα, κάτι, που κατά τον ίδιο, στην τριετία της σημερινής διοίκησης, δεν έγινε. «Δεν είδαμε κάποιο σημαντικό έργο, εκτός από τις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις». Παρατήρησε, επίσης, «μεγάλο έλλειμμα στη διεκδίκηση του 3% από τα φωτοβολταϊκά», σημειώνοντας πως «πάρα πολύ αργά ασκήθηκαν ένδικα μέσα». Επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για την κανονική είσπραξη των οφειλών Καρυπίδη (ο κ. Κουτσογιάννης τον ενημέρωσε ότι προχώρησε σε ρύθμιση 100 δόσεων).

Ο κ. Δημησκής υποστήριξε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε σε γκρίζα ζώνη σε ό,τι αφορά τα έσοδα του δήμου», ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων (περιστολή επιχορηγήσεων, νοικοκύρεμα εσόδων κ.ά.), το «λευκό» της «Κοινωνίας Πολιτών».

Ο κ. Λακηνάνος ισχυρίστηκε ότι μειώθηκε μεγάλο μέρος έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες, που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ και πως ο δήμος σήμερα, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, στηρίζεται στα έσοδά του, χωρίς να είναι ανταποδοτικός. Όπως είπε, στόχος της Ε.Ε. είναι ο απογαλακτισμός των δήμων από τις κρατικές επιχορηγήσεις και χαρακτήρισε «αντιλαϊκό» τον ισολογισμό, ανακοινώνοντας ότι η ΛΑ.Σ. δεν τον εγκρίνει.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την οικονομική υπηρεσία και τα στελέχη της για τη μεγάλη προσπάθειά τους και το θετικό αποτέλεσμα για το δήμο. Η μικρή αύξηση των ΚΑΠ αντισταθμίστηκε, όπως είπε, απαντώντας στον κ. Καραμπατζό, με την επιβολή φόρων στους δήμους. «Είναι ν' απορείς με το θράσος των τοποθετήσεων εδώ μέσα! Μας κατηγορούν ότι φέραμε έσοδα στο δήμο;», αναρωτήθηκε. Παραδέχτηκε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για τη μείωση των δαπανών, ωστόσο προχωρούν οι διαδικασίες για έργα (όπως τα υδροηλεκτρικά), που θα φέρουν μεγάλα έσοδα στο δήμο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής