breaking news Νέο

Γέφυρα Κούσιου, αιολικό πάρκο και ταμειακά διαθέσιμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Δ.Σ. Βέροιας

Γέφυρα Κούσιου, αιολικό πάρκο και ταμειακά διαθέσιμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Δ.Σ. Βέροιας

Ένα θέμα που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, τέθηκε πρώτο προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη.

Το θέμα αφορούσε στην έγκριση ή μη α) μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου στην ΤτΕ, β) δημιουργίας λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και γ) Εξουσιοδότησης του Δημάρχου.

Όπως είναι γνωστό, με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής ζήτησε με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» από τους δήμους να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των ταμειακών διαθέσιμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποσύροντάς τα από τις εμπορικές τράπεζες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αντέτεινε στο σώμα, όπως τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, να κατατεθούν σε λογαριασμό που θα ανοιχθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τη στιγμή που και ο νόμος παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Κάτι που κατά τον κ. Βοργιαζίδη έχει να κάνει από τη μία με την έλλειψη ευελιξίας στην ΤτΕ και την έλλειψη σταθερότητας σε επένδυση σε ρέπος, δείχνοντας αρνητικός, και από την άλλη ότι στο ταμείο Παρακαταθηκών υπάρχει ένα ελκυστικό επιτόκιο της τάξεως του 2,5%, συν τοις άλλοις ότι παρέχει και όλες τις ευκολίες που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες, όπως η αυθημερόν ηλεκτρονική μεταφορά σε άλλη τράπεζα.

Τελικώς η πρόταση του Δημάρχου «πέρασε» με την αρχή της πλειοψηφίας, καθώς ο προεδρεύων της συνεδρίασης Πέτρος Τσαπαρόπουλος και ο Νίκος Μωϋσιάδης την καταψήφισαν, ενώ τρεις «λευκές» ψήφοι δόθηκαν από τους Γιώργο Μελιόπουλο, Χρήστο Κούτρα και Πετρούλα Παπαδίνα.

 

Ζ. Πατσίκας: «Άλλο να αποκτήσουμε αιολικό πάρκο και άλλο μία... αιολική αποικία»

Στο ζήτημα της δημιουργίας αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο του Βερμίου, τους αναδόχους των έργων, καθώς επίσης και στο γενικότερο σχεδιασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» κ. Ζήσης Πατσίκας. «Μαθαίνουμε ότι από τη ΡΑΕ έχουν δοθεί άδειες για εγκατάσταση συνολικά 326 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου. Σε επόμενο στάδιο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολικά 635 ανεμογεννήτριες. Είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσουμε άμεσα κάποιον εκπρόσωπο από τη ΡΑΕ, για να ενημερώσει αρμοδίως το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ' επέκταση τους πολίτες του Δήμου Βέροιας για τους σχεδιασμούς», ανέφερε ο κ. Πατσίκας και συνέχισε, λέγοντας : «Εδώ η περιοχή μας όχι μόνο πρόσφατα, αλλά ιστορικά με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στον Αλιάκμονα, συμβάλλει θετικά στο εθνικό ισοζύγιο καθαρής ενέργειας.

Μπορεί να λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, να λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως άλλο πράγμα είναι να αποκτήσουμε ένα αιολικό πάρκο και άλλο μία... αιολική αποικία!». Η πρόταση έγινε δεκτή, με το Δήμαρχο να δρομολογεί ευρεία συζήτηση του θέματος αυτού στο Δ.Σ., προκειμένου να ακουσθούν όλες οι απόψεις.

 

Προσφυγές για τη Γέφυρα Κούσιου από πλευράς Γ. Γουλτίδη

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας χωρίς αναφορά στο πολύπαθο έργο της Γέφυρας Κούσιου... μάλλον δεν γίνεται! Τα νεώτερα, λοιπόν, γύρω από την εξέλιξη πάνω στο εν λόγω έργο έγιναν γνωστά στην προχθεσινή συνεδρίαση, με το σύμβουλο της μειοψηφίας Γιώργο Γουλτίδη να έχει προβεί σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη νέα μελέτη της Γέφυρας Κούσιου, υποστηρίζοντας ότι πριν την αποδοχή έπρεπε να προηγηθεί έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Η προσφυγή απορρίφθηκε και ο κ. Γουλτίδης προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152, η οποία και συζήτησε την προσφυγή, με την απόφαση να βρίσκεται εν αναμονή. Το ζήτημα αυτό τέθηκε από πλευράς του αντιδημάρχου Τεχνικών Άρη Λαζαρίδη, ο οποίος και στάθηκε στην παρουσία δικηγόρου από τη μεριά του κ. Γουλτίδη και αναρωτήθηκε αν έχει να κάνει με αντιπολιτευτική τακτική της παράταξης «Δύναμη Πολιτών».

Στην απάντησή του ο κ. Γουλτίδης έκρινε λάθος τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της μελέτης, γι' αυτό και προέβη στις προσφυγές, ενώ σ' ό,τι αφορά στην παρουσία του δικηγόρου Γιώργου Μπιλέκα, εξήγησε ότι ο τελευταίος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη και κατ' επέκταση μέλος της παράταξης. Κάτι που έκανε το Δήμαρχο να πει: «Ο κ. Γουλτίδης προσπαθεί να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών της γέφυρας κι αυτό είναι άσχημο».

Από τον Παύλο Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής