breaking news Νέο

«Η Παγκόσμια Πολιτεία των Γραμμάτων», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Παγκόσμια Πολιτεία των Γραμμάτων», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Η Γαλλίδα Ερευνήτρια και Κριτικός Λογοτεχνίας Πασκάλ Καζανοβά (γεν. 1959), στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Μελέτη της «Η Παγκόσμια Πολιτεία των Γραμμάτων» (Εκδ. Πατάκη, Μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, Αθήνα 2011), προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της Λογοτεχνικής Ιστορίας.

Η Π. Καζανοβά, βασιζόμενη στο μοντέλο του λογοτεχνικού πεδίου του Πιέρ Μπουρντιέ, επιχειρεί να περιγράψει την γένεση και την δομή του παγκόσμιου λογοτεχνικού χώρου. Σε αυτόν τον διευρυμένο χώρο γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια προσέγγισης Συγγραφέων και Εθνικών Λογοτεχνιών, προκειμένου να εντοπιστεί μία «Παγκόσμια Πολιτεία των Γραμμάτων». Η Συγγραφέας παρακολουθεί τους εξεγερμένους και τους επαναστάτες του χώρου, που ανέτρεψαν τον λογοτεχνικό νόμο και επινόησαν νέες μορφές, και μέσα από αγώνες, επέβαλαν την παρουσία τους στην οικουμενική Λογοτεχνία.

Η Πασκάλ Καζανοβά αφουγκράζεται την μικροϊστορία και την μακροϊστορία της Λογοτεχνίας. Με την Μελέτη της προτείνει μια νέα μέθοδο ερμηνείας και υπερασπίζεται μία διαυγή λογοτεχνική κριτική. Διαβάζει την Λογοτεχνική Ιστορία ως αφήγηση ενός περίπλοκου και πλανητικού αγώνα, στον οποίο κάθε Συγγραφέας, κάθε Εθνική Λογοτεχνία και κάθε Γλώσσα, προσπαθούν να φτάσουν στην Οικουμενικότητα.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής