breaking news Νέο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εκπαιδευτικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εκπαιδευτικοί

Την κατάσταση, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας μιας σειράς από άλυτα και χρόνια προβλήματα, μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Τάσος Παντζαρτζίδης, παρόντων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου Αλέκου Μόσχου, Θόδωρου Κακαγιάννη, Στέλλας Τσούλιου, Μαρίας Συμεωνίδου και Μιχάλη Γιαλουζή, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, στον πολυχώρο της Ελιάς.

Ο κ. Παντζαρτζίδης αρχικά στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταδικάζει την επέμβαση της Τουρκίας στα εδάφη της Συρίας, θίγοντας αμέσως μετά κυρίαρχα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή στην Ημαθία υπάρχουν 55 κενά, εκ των οποίων 41 στη Γενική Εκπαίδευση και 14 στην Ειδική Αγωγή, ενώ πανελλαδικά τα κενά είναι περισσότερα από 2.500 χιλιάδες.

 

Ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ

Συνεχίζοντας ο κ. Παντζαρτζίδης, έθεσε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα με τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, στην Ημαθία από τα 9 μειώθηκαν στα 6 και τελικά έμειναν 3, τα οποία ούτε και αυτά έχουν εγκριθεί. Με αποτέλεσμα – όπως τόνισε – οι μαθητές αναγκαστικά να μεταφέρονται σε τμήματα άλλων ειδικοτήτων και σε κάποια να παρουσιάζεται πρόβλημα, διότι ο αριθμός ξεπερνά το όριο. «Το πρόβλημα», σημείωσε ο ίδιος, «δημιουργήθηκε, επειδή οι μαθητές δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τμήματα».

 

«Σταγόνα στον ωκεανό οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή»

Ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παντζαρτζίδης, αφορά στην Ειδική Αγωγή και έχει να κάνει με τους προαναγγελθέντες συνολικά για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 4.500 διορισμούς, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες είναι πολύ αργές και μέχρι τώρα δεν έγινε κατανομή θέσεων. «Οι 4.500 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ακόμα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, «ζητάμε προσλήψεις σύμφωνα με τις εργατικές ανάγκες», ενώ για μια ακόμα φορά κατέστησε σαφές ότι η κάλυψη των κενών με αναπληρωτές είναι κάτι που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ίδιους, όσο και στους μαθητές.

Επιπλέον, ο κ. Παντζαρτζίδης τόνισε πως πάγια θέση είναι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και η δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, με αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

«Μας λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, ενώ ήδη έχουμε χάσει δύο μισθούς και ζητούμε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, με επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και αύξηση μισθών. Πρέπει να γίνει εξίσωση δικαιώματος μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών σε θέματα, όπως η μητρότητα, η ασφάλεια, η περίθαλψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντζαρτζίδης και προσέθεσε : «Δυστυχώς, όλα γίνονται για λογιστικούς λόγους και το ίδιο ισχύει τόσο στην ενισχυτική διδασκαλία που πρέπει να αρχίσει άμεσα, όσο και στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα».

 

Γιαπί το ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας!

Ο κ. Παντζαρτζίδης στην αναφορά του στάθηκε και στο ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας, το οποίο και μεταφέρθηκε στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει, μιας και – όπως το χαρακτήρισε – είναι γιαπί!

Επίσης, να σημειωθεί ότι στα 55 κενά, που είναι καταγεγραμμένα στα σχολεία της Ημαθίας, δεν περιλαμβάνονται τα κενά στο Μουσικό Σχολείο, που αγγίζουν τις 280 διδακτικές ώρες και αφορούν σε ειδικότητες.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαλουζής, «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη τύπου είναι ένα κομμάτι του αγώνα μας, το οποίο και εκφράζεται με άλλες δράσεις».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής