breaking news Νέο

Χρήστος Βοργιάδης : «Θα προσπαθήσω να αλλάξω το τοπίο στο αγροτικό γίγνεσθαι»

Χρήστος Βοργιάδης : «Θα προσπαθήσω να αλλάξω το τοπίο στο αγροτικό γίγνεσθαι»

«Σκοπός του συλλόγου είναι να αναδείξει προβλήματα, να βρει λύσεις και να διεκδικήσει κάποια πράγματα», σημείωσε ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, μιλώντας στην εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ», που μεταδόθηκε χθες (12.00 - 13.00) από το ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ και στη συχνότητα 102,8 Fm, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

«Όπως προείπα, θέλουμε να αναζητήσουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο, μέσα σ' αυτή την πολύ δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε και που πασχίζουμε καθημερινά», προσέθεσε.

 

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη δική μας φωνή με τη δημιουργία του συλλόγου αυτού»

Ο ίδιος αναφερόμενος - κατόπιν σχετικού ερωτήματος που του ετέθη - για ποιό λόγο να δημιουργηθεί ένας ακόμα αγροτικός σύλλογος, επεσήμανε : «Εμείς κατ' αρχάς είμαστε ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2018, αριθμεί 120 μέλη, τα οποία κατά βάση προέρχονται από τα όρια του Δήμου Βέροιας και αυξάνονται συνεχώς, με εγγραφές που γίνονται στα γραφεία που διατηρούμε στο κτίριο του πρώτου ορόφου της Δημοτικής Αγοράς στη Βέροια. Κανονικά, λοιπόν, θα έπρεπε να υπάρχει ένας Αγροτικός Σύλλογος, αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν τρεις, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε έναν ακόμα και να εκφράσουμε τη δική μας φωνή. Μπορώ να πω ακόμα πως οι σχέσεις μας με τους άλλους αγροτικούς συλλόγους είναι καλές, επικοινωνούμε και έχουμε μια κοινή γραμμή».

Ο Χρήστος Βοργιάδης ρωτήθηκε για το αν εξυπηρετεί και αν βοηθάει το να υπάρχουν πολλοί αγροτικοί σύλλογοι. «Διάσπαση υπάρχει γενικότερα στον αγροτικό κλάδο. Γίνεται, όμως, κατανοητό πως, αν έχουμε μια οργανωμένη βάση ως αγρότες, σαφώς και θα πηγαίναμε καλύτερα. Τώρα, είμαστε χάος!»

 

«Μακριά από κάθε κομματικοποίηση που θα μπορούσε να επιχειρηθεί στο σύλλογό μας»

Ο Χρήστος Βοργιάδης ξεκαθάρισε πως «ο αγροτικός σύλλογος Ημαθίας δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση και με όποια θα είναι στα πράγματα. Απέχει από κάθε κομματικοποίηση που θα μπορούσε να επιχειρηθεί. Άλλωστε, έτσι θέλανε, να μας τρυπάνε από μέσα. Εδώ, θα αναφερθώ σ' ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενθυμούμενος την κινητοποίηση των αγροτών το 2016, οπότε μετά τελείωσε και δεν υπήρξε τίποτα άλλο. Συνεπώς θα έλεγα, τα κάστρα πέφτουν από μέσα».

 

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση των εκπροσώπων του συλλόγου με τον ΥΠΑΑΤ

Φυσικά, ο Χρήστος Βοργιάδης με την παρουσία του στη χθεσινή εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ» δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με τον ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη, την περασμένη Παρασκευή, στο γραφείο του τελευταίου.

«Μπορώ να πω ότι η συνάντηση αυτή έγινε σ' ένα πολύ καλό κλίμα. Παρ' ότι ο κ. Βορίδης δήλωνε ότι δεν είναι γνώστης των προβλημάτων μας, εν τούτοις έδειξε διάθεση να σκύψει πάνω από αυτά και να μπορέσει να δώσει λύσεις. Όπως είναι ήδη γνωστό, καταθέσαμε προς τον ΥΠΑΑΤ έκθεση προτάσεων για τα διαχρονικά ζητήματα (τροποποίηση καταστατικού του ΕΛΓΑ, νέα ΚΑΠ, συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα κ.α.), με τον υπουργό να δείχνει διάθεση να δώσει λύση σε αρκετά. Επίσης, δόθηκε στον κ. Βορίδη υπόμνημα με τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών. Ειδικότερα, θα ήθελα πάνω στα 11 αιτήματα που καταθέσαμε στον υπουργό, να πω όσον αφορά στο πρώτο αίτημα, το οποίο και αναφερόταν στο να υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών, όπως συμβαίνει και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ένα θέμα που άπτεται του υπουργείου Οικονομικών και δεν θα έλεγα ότι τον είδα θετικό. Ενώ δέχθηκε το τέταρτο αίτημά μας, που έχει να κάνει στο να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις και να υπάρξει τροπολογία, με την οποία δεν θα πάει στα ΠΣΕΑ η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, αλλά θα αποζημιωθεί, όπως και η χαλαζόπτωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Βορίδης έκρινε πολύ καλό και με διάθεση να το πράξει, το πέμπτο αίτημά μας, που έχει να κάνει στο να υπάρξει επίσης τροπολογία, η οποία και θα επιτρέπει το συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών όλων των προηγούμενων ετών με τις πληρωμές αποζημιώσεων που έχουν να λάβουν οι παραγωγοί, έτσι ώστε να μη μείνει ΚΑΝΕΙΣ απλήρωτος αγρότης, που η καλλιέργειά του έχει υποστεί ζημιές. Ο κ. Βορίδης έθεσε υπό εξέταση το έκτο αίτημά μας, που αναφέρεται στο να δοθούν στρεμματικές ενισχύσεις - βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ - στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών μέσω Deminimis, για τις φετινές εξευτελιστικές τιμές, που έχουν προκαλέσει απώλεια εισοδήματος, καθώς δεν αγγίζουν ούτε το 70% του κόστους παραγωγής».

 

Μήνυμα

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας έθεσε πως «περιμένουμε μέχρι το Δεκεέβριο να μας δοθούν χρήματα από πρόγραμμα Deminimis (πρόγραμμα ήσσονος σημασίας)», ενώ τέλος έστειλε και ένα μήνυμα στους συναδέλφους του αγρότες : «Κατ' αρχήν θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή. Θέλω να μας λέτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και να τα συζητάμε κατ' ιδίαν μαζί σας. Εγώ από την πλευρά μου δίνω μια υπόσχεση, ότι θα προσπαθήσω να αλλάξω το τοπίο όσον αφορά στο αγροτικό γίγνεσθαι».

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής