breaking news Νέο

Λαμπρές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Θεσ/νίκης, Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Συμπανηγύρισε φέτος με την Παναγία Σουμελά

Λαμπρές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Θεσ/νίκης, Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη. Συμπανηγύρισε φέτος με την Παναγία Σουμελά

Το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου εορτάστηκε με λαμπρότητα και κατάνυξη η ιερά μνήμη του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του στη Συμπρωτεύουσα.

 

Στην ιερά πανήγυρη έλαβε μέρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων ο οποίος μετέφερε την ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως φέτος 100 ετών από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Για τον ίδιο λόγο μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και οι ιερές εικόνες του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα και του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος. 

 

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Έλαβαν μέρος ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλήτου κ. Απόστολος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

 

Στο τέλος ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τους αρχιερείς για την λαμπρή τους παρουσία αλλά και τον λαό που συμμετέχει στις λατρευτικές Ακολουθίες.

 

Ανήμερα της εορτής το πρωί τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

 

Στο τέλος τελέστηκε Δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

 

Αύριο το πρωί (Κυριακή 27 Οκτωβρίου) θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος στο τέλος θα τελέσει μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής