breaking news Νέο

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !

  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !
  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !
  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !
  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !
  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !
  • Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας. Η...εξίσωση του 35=1+1 !

Επί τρίωρο συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 29ης Οκτωβρίου το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, με μοναδικό θέμα της έκτακτης σύγκλησης του, την  "Λήψη απόφασης ή μη για την μακροχρόνια εκμίσθωση των υποδομών και εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου (Χ/Κ) 3-5 Πηγάδια, τους όρους της οποίας θα καθορίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου". Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρώτη, γραπτή, εισήγηση που τέθηκε προς συζήτηση, στην οποία περιλαμβάνονταν και ο όρος, ο δήμος Νάουσας να κατασκευάσει νέο αναβατήρα, με κόστος περίπου 5 εκ. ευρώ, που ΘΑ βρεθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, τον οποίο θα εκμεταλλευτεί για 35 χρόνια ο ενοικιαστής, που αρχικά θα κατέβαλε ενοίκιο 10 χιλιάδων ευρώ ετησίως, ενώ η εγγυητική του για αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα θα ήταν μόλις 60 χιλιάδες ευρώ, ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, έθεσε προς συζήτηση, τροποποιημένη πρόταση. 

Ο κ. Καρανικόλας χαρακτήρισε το θέμα του χιονοδρομικού, ως το πιο πολύπλοκο που έχει έρθει στην συνεδρίαση του σώματος, καλώντας τους συμβούλους να αποφασίσουν τον βέλτιστο τρόπος διαχείρισης του. "Να αφήσουμε έξω από το συμβούλιο την όποια πολιτική αντιπαράθεση. Πρέπει να λειτουργήσει το χιονοδρομικό, ώστε να είναι πόλος έλξης για τον δήμο. Δική μου θέση η πολυετής μίσθωση του. Το πότε θα γίνει μπορούμε να το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο" είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι ο αναβατήρας είναι 35 χρονών, έχοντας συμπληρώσει 20.000 ώρες εργασίας και πρέπει να συντηρηθεί και να αντικατασταθεί στο μέλλον. "Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της συντήρησης και της αντικατάστασης του χιονοδρομικού. Η πολυετής σύμβαση φαντάζει ως μονόδρομος.  Ο επενδυτής δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος αντικατάστασης του αναβατήρα, που φτάνει τα 5 με 6 εκ. ευρώ. Πρέπει να βρει ο δήμος ένα πρόγραμμα για αυτό. Το καλοκαίρι συνομίλησα με όλους τους επενδυτικούς οίκους της Ευρώπης για το χιονοδρομικό. Κανένας δεν πρόκειται δεν δέχεται να συζητήσει για επένδυση με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Δεν θα δεχόμουν μια ολιγόχρονη μίσθωση. Θα ήταν καταστροφική" κατέληξε.

 Ο Σταύρος Βαλσαμίδης από την μείζονα μειοψηφία, ρώτησε τον δήμαρχο, γιατί επέλεξε την μορφή της μίσθωσης, αντί της παραχώρησης, που είχε προχωρήσει ως μελέτη η τέως δημοτική αρχή του κ.Κουτσογιάννη. “Πώς κρίνετε ότι μια εγγύηση 60.000 ευρώ είναι ικανοποιητική για να εξασφαλίσει τον δήμο, που μισθώνει μια τεράστια περιουσία; Η εγγυητική επιστολή στον Άγιο Νικόλαο , για ένα αναψυκτήριο 28 τετραγωνικών ήταν 40 χιλιάδες ευρώ Μιλήσατε προεκλογικά για έναν ολιστικό τρόπο διαχείρισης. Πώς φτάσατε στην εισήγηση, με την οποία  μπορεί να συμμετάσχει ένας που έχει πενταετή εμπειρία στα χιονοδρομικά με τζίρους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στην χώρα μας υπάρχουν δυο εταιρείες που δεν μπαίνουν η μια στο κομμάτι της άλλης. Γιατί δεν το ανοίγουμε το ζήτημα της μίσθωσης σε ξενοδόχους με εμπειρία;” είπε

 
Ο Γιάννης Παρθενόπουλος, επίσης από τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠ είπε ότι το θέμα πάσχει αφού υπάρχουν αυθαίρετα. “Δεν μπορεί να ληφθεί μια απόφαση με προϋποθέσεις. Στον αυθαίρετο όροφο δεν υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας”

  Στην απάντηση του ο κ. Καρανικόλας τόνισε  ότι, η δημοτική του αρχή συνομίλησε με οποιονδήποτε ενδιαφέρθηκε. “Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ζητούν να επενδύσουν χρήματα,αλλά φοβούνται την μακροχρόνια μίσθωση, θέλοντας να είναι σίγουροι αν υπάρξει ανανέωση εξοπλισμού.. Δεν περιοριστήκαμε σε  δυο-τρεις εταιρείες του χώρου. Επιζητούμε να έχουμε επενδυτές και ειδικά σοβαρούς. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την βέλτιστη λύση στο ζήτημα. Πρέπει άμεσα να φροντίσουμε για την ασφαλή λειτουργία του αναβατήρα. Πρέπει να λειτουργήσουμε άμεσα με πλήρη δραστηριότητα. Είμαστε στο και πέντε. Αν κάποιος σοβαρός επενδυτής το αναλάβει πρέπει να φέρει άμεσα στο βουνό 50 άτομα για να κάνουν τις απαιτούμενες εργασίες.


Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΠΟΥ, Νίκος Κουτσογιάννης επισήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια η πόλη “τραυματίζει” το χιονοδρομικό της. “Αν κάποιος τρίτος παρακολουθούσε τι αρνητικά λεγόταν θα έφευγε τρέχοντας. Να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, σημειώνοντας τα θετικά στοιχεία του χιονοδρομικού. Οι ισολογισμοί όλων των χιονοδρομικών είναι αρνητικοί. Τα 3-5 Πηγάδια έχουν  εξαιρετική υποδομή σε πίστες και τεχνητή χιόνωση. Επίσης έχουν  ΑΕΠΟ. Προσφέρουμε στον επενδυτή την ησυχία του. Πρέπει να συζητηθεί αυτό που έδειξε η μελέτη στην Ντελόιντ,που αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο διαχείρισης του βουνού. Σε μερικά χρόνια η κλιματική αλλαγή θα θέσει εν αμφιβόλω τις χιονοπτώσεις. Η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί με άλλες δράσεις, ώστε να καταστεί η επένδυση ελκυστική, όπως άλλες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.  Είναι μονόδρομος η μακροχρόνια μίσθωση, όχι όμως με την αντιμετώπιση του χιονοδρομικού με όρους εκμίσθωσης ενός αναψυκτηρίου. Να πάμε σε μακροχρόνια παραχώρηση  χρήσης. Οι όροι της εισήγησης ανταποκρίνονται σε μια λεόντεια συμφωνία. Ο δήμος επιβαρύνεται υπέρμετρα, δημιουργώντας υποχρεώσεις που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε, όπως η αντικατάσταση του αναβατήρα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν βρούμε τα χρήματα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, ώστε να αυξηθεί το μίσθωμα. Εμείς αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις και ο μισθώτης καρπώνεται κέρδη. Όταν αναλαμβάνεις μια επένδυση πρέπει να παίρνεις και ρίσκο. Διαγράφεται ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον. Κανένας δεν εμποδίζει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή να μπει στον αναπτυξιακό ή στο ΕΣΠΑ, ούτε και να μπει σε ένα δανεισμό. Να κερδίσει και ο επενδυτής, αλλά και ο δήμος. Προτείνουμε βραχυχρόνια μίσθωση για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, προκειμένου να συζητήσουμε με το νέο πλαίσιο την από εκεί και πέρα την μακροχρόνια παραχώρηση, εξαντλώντας τις πιθανότητες να βρεθεί ένας ικανός επενδυτής.

 

 

Ο Θωμάς Τσουκαλάς, επικεφαλής της ΛΑ.Σ είπε ότι η παράταξη του έχε συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη των 3 5 Πηγαδιών, αντίθετη προς τον μονομερή προσανατολισμό του ιδιώτη. “Είμαστε το μοναδικό χιονοδρομικό στην Ελλάδα που ποτέ δεν ζητήσαμε κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Τα αφήναμε όλα στο έλεος του ιδιώτη. Το χιονοδρομικό έχει αποκτήσει ένα πάρα πολύ κακό όνομα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει.  Τα 3-5 Πηγάδια δεν είναι το “Ελληνικό” που θα βρεθεί επενδυτής με εξασφαλισμένο κέρδος.

Η Ίλια Ιωσηφίδου της "Δύναμης Δημιουργίας"  είπε ότι συμφωνούν όλοι πως  η σωστότερη είναι η μακροχρόνια μίσθωση.”Το θέμα είναι αν μπορούμε, μέσα σε δυο μήνες από την έναρξη της θητείας σας. Εδώ είχατε λαύρες εισηγήσεις για μισθώματα σε Άγιο Νικόλαο και “Κιόσκι”  που τις κάνατε κολοτούμπ. Μιλάμε για 35η μίσθωση. Πρέπει να έρθουν και τα αποτελέσματα των εκκαθαριστών στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ξέρουμε τι χρέη έχουμε. Αναλαμβάνουμε πολλές υποχρεώσεις αντί πινακίου φακής. Τα δίνουμε όλα από την πρώτη στιγμή, ξεκινώντας από τόσο χαμηλά. Να οργανωθούμε και να προετοιμαστούμε τελειώνοντας τις εκκρεμότητες, δίνοντας το με όρους που θα είναι για μας ποιο ορθοί. Λείπει ότι πρέπει να το ζητήσουμε υποχρεώσεις για την ολοετή λειτουργία”.

Ο Γιάννης Μυλωνάς, επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ, τόνισε  ότι η εισήγηση δεν είναι ολοκληρωμένη   όπως και ο έλεγχος της επιτροπής. “Να μεταφερθεί για δυο χρόνια η μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να καταφύγουμε σε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις που μπορούμε. Στα 35 χρόνια ο δήμος θα επενδύσει το μίνιμουμ 10 εκ. ευρώ και θα λάβει το καλύτερο 700 χιλιάδες”

  Τους όρους θέτει η οικονομική επιτροπή. Εμείς θα δώσουμε τις αρχές. Ημελέτη της Ντελόιντ  έχει μια  απόσβεση με  τεράστιο ρίσκο.” απάντησε ο δήμαρχος, λέγοντας  “Ϋπάρχουν δυο προτάσεις . Η πρώτη για μακροχρόνια μίσθωση και η δεύτερη για ένα έτος, στο οποίο  προετοιμαζόμαστε και πάμε σε μακροχρόνια. Να υπάρξει ένας  διαπαραταξιακός δίαυλος για να στείλουμε στην οικονομική επιτροπή την πρόταση μας. Δεν έκανα κολοτούμπα, άλλοι έκαναν σπαγκάτο για τα μισθώματα σε Κιόσκι και Αγ.Νικόλαο”

 Ο Αλέκος Χατζηιωαννίδης από την ΛΑ.Σ , ιδιαίτερα καυστικός τόνισε “Συναντήσαμε έναν ερειπιώνα και εμείς θέλουμε να πυροδοτήσουμε μια ανάπτυξη εκατομμυρίων. Πώς θα γίνει με ανεμογεννήτριες στην θέση “Τρούλλος”  και με υδροηλεκτρικά έργα στις πηγές του Βερμίου; Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα master plan για το βουνό. Να αναδείξουμε τις γραμμές του τρένου μήκους χ 20 χιλιομέτρων, καθώς και τα ερείπια των χωριών που έχουν καταστραφεί”

Ο Νίκος Κουτσογιάννης είπε ότι  η τοποθέτηση του δημάρχου είναι να προχωρήσουν στην μακροχρόνια με εκμίσθωση, με αλλαγή όρων. “Υπάρχει συναντίληψη ότι μιλάμε για ένα ορεινό θέρετρο. Εκτίμηση μας είναι ότι τα συμφέροντα του δήμου εξασφαλίζονται μέσω του μοντέλου της παραχώρησης. Πρόταση μαςη  εκμίσθωση για 2 χρόνια με διαπαραταξιακή επιτροπή επί του σχεδίου παραχώρησης που δουλέψαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια”
Τελικά συνδυαμορφώθηκε και ψηφίστηκε, πλην της ΛΑ.Σ η πρόταση για βραχυχρόνιο διαγωνισμό ενός συν ένα έτους( το δικαίωμα της ανανέωσης θα ανήκει στον δήμο), με την διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συσταθεί να ετοιμάζεται για τον διαγωνισμού πολυετούς μίσθωσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής