breaking news Νέο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της Ημαθίας!

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της Ημαθίας!

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της στο κοινό του Ζαππείου Μεγάρου, η Imathia Quality, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της στις τουριστικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ερατεινής Ημαθίας. Η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, περιελάμβανε τις παρουσιάσεις από τους παραγωγούς τοπικών ημαθιώτικων προϊόντων, σε καλαίσθητα σταντ, γαστρονομικά…. ταξίδια στη μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας από το Γιώργο Παλησίδη και την Ελένη Ψυχούλη,  ενδιαφέρουσες ομιλίες για την αξία της καινοτομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τις γαστρονομικές διαδρομές και φυσικά γευστική δοκιμή ξινόμαυρου κρασιού, σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών από παραγωγούς της Ημαθίας. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Μάντσιος παρουσίασε τη σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό μενού, ενώ ο οίνος συνδυάστηκε με περέκ, ηβριστόν, σιρόν, αλλά και…παγωτό μπάμιας! Ακολούθησε μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chefs Βησσαρίων Παρθένη και Σταμάτη Τσίλια  μαζί με το Θωμά Λεπτοκαρίδη. Στις 8 το βράδυ, τα εγκαίνια της τριήμερης έκθεσης Imathia Quality πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Imathia  Quality κ. Τσαγκαλίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, με παρουσιαστή της εκδήλωσης το δημοσιογράφο κ. Ζαμπούνη.

Στις προσπάθειες της διοίκησής του να καταστήσει βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή  πολιτική  της ΠΚΜ τη δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name  αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΚΜ κ. Τζιτζικώστας. «Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας ,συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» συνέχισε ο κ. περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι στο Ζάππειο χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ημαθίας, ξεδιπλώνοντας, με ενότητα όλων των φορέων, την παράδοση, της ιστορία, τον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας την Ημαθία αλλά και την  Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό, για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό,  για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό,365 μέρες το χρόνο.

Στο χαιρετισμό του  ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος των εκθετών της περιφερειακής ενότητας είναι οι επισκέπτες του Imathia  Quality να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. «Μεταφέροντας λοιπόν  το «βουνό στο Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε  τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί  ονομασίας-προέλευσης. Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια  και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της» σημείωσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Μια σειρά στόχων, όπως διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων, που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ), το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές ενώ θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, έθεσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης. «Πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Imathia Quality υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Την ενοποίηση δηλαδή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι ο Δήμος Βέροιας θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο», είπε ο κ. δήμαρχος.

Mετά το πέρας των χαιρετισμών οι κ.κ. Τζιτζικώστας  και Καλαϊτζίδης δώρισαν στον πρόεδρο του Ζαππείου ένα βιβλίο με την ιστορία των Αιγών, καθώς και ένα μακεδονικό δόρυ, την περίφημη σάρισα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο στους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν  μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και  φυσικά ρεβανί, στο οποίο παρακάθισαν επίσης ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, η κα. Παπακώστα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου και κ. Αντωνίου, ο Στρατηγός Νομικός, Επιτελάρχης του ΓΕΣ, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης, η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Κοτταρίδη, ο πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα. Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιάγκογλου,  ο πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS κ. Μαρκοβίτης κ.α.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής