breaking news Νέο

Λ.Τσαβδαρίδης : «Εργασιακά μετέωροι οι απόφοιτοι των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας»

Λ.Τσαβδαρίδης : «Εργασιακά μετέωροι οι απόφοιτοι των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας»

Να προστατευθεί το εργασιακό μέλλον των απόφοιτων των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας που παραμένουν εδώ και χρόνια εργασιακή ομηρία ενώ έχουν 20ετή και πλέον προσφορά στα μουσικά σχολεία και πραγματική προϋπηρεσία στις μουσικές ειδικεύσεις το λιγότερο 50 μηνών, ζητάω από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας με σχετική Ερώτησή μου.

Όπως υπογραμμίζω, οι εν λόγω απόφοιτοι των Ωδείων έχουν στελεχώσει τα μουσικά σχολεία της χώρας, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα και πολλές φορές μακριά από τον τόπο διαμονής τους και μακριά από τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι τα τμήματα μουσικών ειδικοτήτων στα πανεπιστήμια ήταν νεοσύστατα και με ελάχιστους αποφοίτους.

Εντούτοις, οι εν λόγω καθηγητές μουσικής, παρότι κατέχουν εγκεκριμένους και υπογεγραμμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται πανευρωπαϊκά, δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμοι από το Υπουργείο Παιδείας!

Ως εκ τούτου, ζητάω να διασαφηνιστεί ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου στο αίτημα για ισοτιμία των εν λόγω πτυχίων με αυτά των τμημάτων μουσικής ειδίκευσης στα πανεπιστήμια της χώρας.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κα Κεραμέως Νίκη

 

Θέμα: «Εργασιακά μετέωροι οι απόφοιτοι των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας»

 

Κυρία Υπουργέ,

Εργασιακά μετέωροι παραμένουν οι απόφοιτοι των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας παρά το γεγονός ότι τα μέλη του συνεχίζουν για χρόνια και έως σήμερα να χρησιμοποιούνται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στα μουσικά σχολεία, καλύπτοντας οργανικά και λειτουργικά κενά των μουσικών ειδικεύσεων.

Οι εν λόγω καθηγητές μουσικής, έχουν πτυχία και διπλώματα μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένα από το κράτος καθώς και παιδαγωγική επάρκεια πανεπιστημιακού επιπέδου και με προϋπηρεσία που αποκτήθηκε σε Δημόσια Σχολεία Α/θμιας, Β/θμιας και στα Μουσικά Σχολεία. Κατέχουν δηλαδή εγκεκριμένους και υπογεγραμμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τίτλους σπουδών οι οποίοι όμως, ενώ αναγνωρίζονται πανευρωπαϊκά, δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμοι από το Υπουργείο Παιδείας!

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνεται σε σχετικό Υπόμνημα του Συλλόγου τους, οι απόφοιτοι των Ωδείων είναι ο μοναδικός κλάδος που βρίσκεται διαρκώς σε καθεστώς ομηρίας, παραμένοντας αδιόριστοι, χάνοντας χρόνο με τον χρόνο τα δικαιώματά του λόγω της μη επαρκούς κάλυψης των κενών και τη σταδιακή υποβάθμιση των μουσικών σχολείων, ενώ έχει 20ετή και πλέον προσφορά στα μουσικά σχολεία και πραγματική προϋπηρεσία στις μουσικές ειδικεύσεις το λιγότερο 50 μηνών, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει και τους 130 μήνες!

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Με τον Νόμο 3687/2008 επί των ημερών της ΝΔ προβλεπόταν η μονιμοποίηση όσων είχαν συμπληρώσει (μέχρι τις 30-06-2008) 30 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι

Οι τελευταίοι διορισμοί με βάση τον ανωτέρω Νόμο έγιναν το 2009-2010

Με τον Νόμο 3848/2010 παρατάθηκε το χρονοδιάγραμμα διορισμού όσων εκπαιδευτικών του κλάδου ΤΕ16 είχαν συμπληρώσει 30 μήνες αρχικά μέχρι το 2012 – 2013 και στη συνέχεια με τροπολογία στον Ν. 4301/2014 μέχρι και το 2014 – 2015 και ορίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα διορίζονταν σταδιακά επιπλέον των υπολοίπων διοριζόμενων εκπαιδευτικών χωρίς να υφίσταται η προϋπόθεση του ΑΣΕΠ

Στις 25 Ιουλίου του 2018 με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/374216/1287) ρυθμίστηκε η διαδικασία αναγνώρισης ισοτιμίας των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Ν. 1158/1981 (Α’ 127) χωρίς όμως να υπάρξει μέριμνα για τους αποφοίτους ωδείων.

Οι απόφοιτοι των Ωδείων έχουν στελεχώσει για δεκαετίες τα μουσικά σχολεία της χώρας, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα και πολλές φορές μακριά από τον τόπο διαμονής τους και μακριά από τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι τα τμήματα μουσικών ειδικοτήτων στα πανεπιστήμια ήταν νεοσύστατα και με ελάχιστους αποφοίτους 

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

  • Τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό μέλλον των απόφοιτων των Ωδείων κλάδου ΤΕ16 της χώρας;
  • Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου στο αίτημα για άμεση ισοτιμία των πτυχίων τους με αυτά των τμημάτων μουσικής ειδίκευσης στα πανεπιστήμια της χώρας;
  • Θα καλυφθούν τη φετινή χρονιά τα κενά στα μουσικά σχολεία;

 

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής