breaking news Νέο

«Η Αυτοκρατορία της Επιτήρησης», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Αυτοκρατορία της Επιτήρησης», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Ισπανός Καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot, Ιγνάσιο Ραμονέ, στο βιβλίο του «Η Αυτοκρατορία της Επιτήρησης» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Μτφρ. Γ. Καράμπελας, στο Επίμετρο δύο Συνεντεύξεις  με τους Τζ. Ασάνζ κα Ν. Τσόμσκι, Αθήνα 2017), ερευνά τον τρόπο με τον οποίο κατασκοπευόμαστε μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου.

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ θεωρεί ότι, αφού η Ψηφιακή Επανάσταση έστρεψε τους πάντες στο Διαδίκτυο, επήλθε μία γενική αναστάτωση στο πεδίο της συλλογής πληροφοριών και της παρακολούθησης γενικά, που είναι πανταχού παρούσα και άυλη. Από την κατάσταση αυτή επωφελούνται οι Εταιρείες που κυριαρχούν στον Ιστό, που ενώ πλουτίζουν από την εκμετάλλευση των προσωπικών μας δεδομένων, στην συνέχεια τα παραδίδουν στην Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, την NSA. Βέβαια, μετά τις αποκαλύψεις του Εντ. Σνόουντεν, έγινε κατανοητό ότι τα μέσα, που υποτίθεται θα διεύρυναν την ελευθερία μας (κινητά, υπολογιστές κ.α.), λειτουργούν στην ουσία σε βάρος της ιδιωτικής ζωής μας. Μάλιστα, σ’ αυτήν την εφιαλτική κατάσταση συμμετέχουν ενεργά και η πιο δημοκρατικές κυβερνήσεις, που υπό το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, μετατρέπονται σε «Μεγάλο Αδελφό».

Ο Ιγνάσιο Ραμονέ, στο εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο βιβλίο του, περιγράφει μια «Αυτοκρατορία της Επιτήρησης», που στήθηκε μετά από μία άνευ προηγουμένου συμμαχία μεταξύ Κράτους, στρατιωτικού μηχανισμού ασφαλείας και βιομηχανιών του Ιστού, που αψηφά τους πολίτες και θέτει σε κίνδυνο την Δημοκρατία.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής