breaking news Νέο

«Ρέκβιεμ για μία Φίλη», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ρέκβιεμ για μία Φίλη», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Γερμανός Λυρικός Ποιητής Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε (1875-1926), στο μεγάλο σε έκταση Ποίημά του «Ρέκβιεμ για μία Φίλη» (Εκδ. Sestina, δίγλωσση έκδοση, Μτφρ. Γ. Κοροπούλης, Αθήνα 2018), ξεδιπλώνει το ποιητικό του τάλαντο που τον κατέταξε ανάμεσα στου Μεγάλους Ποιητές.

Ο Ρ-Μ Ρίλκε έγραψε το «Ρέκβιεμ για μία Φίλη», σε 4 μέρες (30/10-2/11/1908), στο Παρίσι, για να τιμήσει την μνήμη της Ζωγράφου Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ (1876-1907). Η Πάουλα ήταν φίλη του Ράϋνερ και της μελλοντικής συζύγου του Κλάρα Βέστχοφ, και πέθανε μετά την γέννηση της κόρης της. Ο Π-Μ Ρίλκε συγκλονισμένος από τον θάνατό της συνθέτει το «Ρέκβιεμ», και μέσω αυτού πετυχαίνει να αποδώσει ένα λυρικό πορτραίτο της αδικοχαμένης φίλης του.

Στην εξαιρετική μετάφραση του Γ. Κοροπούλη, αποδίδονται στοιχεία της ποιητικής του Ρ-Μ Ρίλκε, που εστιάζονται στον δύσκολο κοινωνικό περίγυρο και την εποχή που παράγει δυσπιστία, μοναξιά και ανησυχία, στοιχεία που τον τοποθετούν ως Ποιητή ανάμεσα στην παραδοσιακή και νεότερη ποίηση της εποχής του.

Η θαυμάσια έκδοση φιλοξενεί στο τέλος το σπονδυλωτό ποίημα του Γ. Κοροπούλη «Η Σκιά στον Τοίχο», μία ακολουθία σονέτων, που παίζουν με τον χρόνο και την μνήμη.

Δ.Ι.Κ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής