breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπ/χη, παρουσία της βουλευτή Φ. Καρασαρλίδου, εκπροσώπων των άλλων βουλευτών και του Αντιδημάρχου Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Η.Τσιφλίδη

  • Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπ/χη, παρουσία της βουλευτή Φ. Καρασαρλίδου, εκπροσώπων των άλλων βουλευτών και του Αντιδημάρχου Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Η.Τσιφλίδη
  • Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπ/χη, παρουσία της βουλευτή Φ. Καρασαρλίδου, εκπροσώπων των άλλων βουλευτών και του Αντιδημάρχου Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Η.Τσιφλίδη
  • Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπ/χη, παρουσία της βουλευτή Φ. Καρασαρλίδου, εκπροσώπων των άλλων βουλευτών και του Αντιδημάρχου Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Η.Τσιφλίδη
  • Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπ/χη, παρουσία της βουλευτή Φ. Καρασαρλίδου, εκπροσώπων των άλλων βουλευτών και του Αντιδημάρχου Αγρ. Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Η.Τσιφλίδη

Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη με την συμμετοχή της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου και εκπροσώπων των βουλευτών Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Τάσου Μπαρτζώκα και Απόστολου Βεσυρόπουλου, του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας Ηλία Τσιφλίδη, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσου Χαλκίδη, Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Βράνα, Θεόφιλου Κουπίδη, Θωμά Χατζόπουλου, της συμβούλου Νίκης Καρατζιούλα, αλλά και παρόντος ακόμα του Αντιδημάρχου Νάουσας Παύλου Αδαμίδη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 3μ.μ., στην οποία και τέθηκαν κυρίαρχα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή τοπικών προϊόντων, και δη με το ροδάκινο, τα οποία και έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση τους αγρότες.

Οπως επεσήμανε στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, Γιάννης Βράνας, «η σύσκεψη αυτή προκλήθηκε από τον σύλλογο μας να γίνει στο γραφείο του Δημάρχου Βέροιας ή του Αντιπεριφερειάρχη για το Σάββατο. Ομως με την παρουσία του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη σήμερα (Παρασκευή) στην Βέροια, είπαμε ότι θα πρέπει να γίνει την ίδια ημέρα. Συνάμα με την επίσκεψη του κ. Βορίδη στην πόλη μας, θέλουμε να ανοίξει και ένας κύκλος συνομιλιών με τον ίδιο πάνω σε μια σειρά πολύ σημαντικών ζητημάτων για τον κλάδο μας».

 

Υπόμνημα στον ΥΠΑΑΤ από τον ΑΣΓ Βέροιας

Μάλιστα, με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη ο ΑΣΓ Βέροιας επρόκειτο να καταθέσει υπόμνημα προς αυτόν στο οποίο και αναφέρονται τα εξής:

 

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την επίσκεψή σας στον πολύπαθο τόπο της Ημαθίας, οι αγρότες θεωρήσαμε σκόπιμο, να σας παραθέσουμε μια σειρά από ζητήματα που λειτουργούν ανασταλτικά, και ως προς την παραγωγή των κυρίαρχων τοπικών προϊόντων, με κορυφαίο το ροδάκινο, αλλά και ως προς την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών.

Μην ξεχνάει κανείς ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη πενταετία εφαρμογής του Ρωσικού εμπάργκο με κατάρρευση των τιμών, τεράστια δυσκολία στις εξαγωγές, και κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών. Η αναλγησία της προηγούμενης κυβέρνησης άφησε τους αγρότες ροδακινοπαραγωγούς χωρίς καμία στήριξη παρ' ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανακούφιση των πληγέντων από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του «εμπάργκο» (μοναδική εξαίρεση η περίοδος υπουργείας Καρασμάνη το 2014).

Τεράστια ζητήματα προκάλεσαν οι «έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις» του καλοκαιριού του 17 και του 18. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί του νόμιμου και τυπικού των αποζημιώσεων της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, παρενέβη μοιράζοντας «ψίχουλα» στους κατεστραμμένους αγρότες μέσω de minimis.

Στο θέμα των εργατών γης (θέμα στο οποίο τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται σημαντική έλλειψη) η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες μετάκλησης τις έκανε ακόμα πιο δύσκολες και πολύπλοκες σε βαθμό από τις 12.000 μετακλήσεις περίπου ανά έτος για τον νομό να πέσουμε στις 80. (Εννοείται φυσικά πως οι εργασίες έγιναν).

Φυσικά και δεν προχώρησε ως τώρα κανενός είδους αναδιάρθρωση (όπως θάπρεπε από καιρό νάχε γίνει).

Όπως δεν υπήρξε κανενός είδους παρέμβαση στο θέμα των τιμών των προϊόντων κλπ.

 

Κύριε Υπουργέ

Είναι πολλά τα ζητήματα που μπορούμε να σας παραθέσουμε και για τον αγροτικό τομέα γενικότερα και ειδικότερα για τα τοπικά προβλήματα της Ημαθίας.

Νομίζουμε ότι θα χρειαστεί μια ευρύτερη παρουσία φορέων και πολύ μεγαλύτερη χρονικά συνεδρίαση ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε όλο το φάσμα των προτεραιοτήτων και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις.

Εν πάση περιπτώσει αυτό που άμεσα θέτουμε σήμερα σε σας,

εκτιμώντας «ιδίοις όμμασι» την τραγική κατάσταση της Ημαθίας και των ανθρώπων της παραγωγής της...

Να προβείτε άμεσα στην αποζημίωση από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2019.

Να στηριχθεί η απώλεια της παραγωγής των αγροτών με οποιονδήποτε τρόπο κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχει στην διάθεσή του το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς.

Να λυθεί με απλούστευση των διαδικασιών το θέμα των εργατών της.

Να στηριχθούν οι τιμές των προϊόντων μας.

Να αξιοποιηθούν όλοι οι κανονισμοί διευκόλυνσης των Νομών (όπως ο δικός μας) που χαρακτηρίστηκαν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» καθώς και να διευρυνθεί η περίοδος απαλλαγών από τις υποχρεώσεις έως το τέλος της συγκομιδής της επόμενης χρονιάς 2020.

Επιφυλασσόμαστε για την διευρυμένη συνάντηση που προαναφερθήκαμε, με το σύνολο των θεμάτων στο τραπέζι.

 

Για τον Α.Σ.Γ.Β.

Ο Γ. Γραμματέας                     Ο Πρόεδρος

Παπακωνσταντίνου                  Θ. Χαλκίδης Αναστάσιος

 

του Παύλου Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής