breaking news Νέο

Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου στα "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ" : «Νομίζω ότι ο χειμώνας θα είναι... "θερμός" από αγώνες»

Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου στα

«Το ροδάκινο είναι ένα μεγάλο θέμα για την Ημαθία, το οποίο όμως ως προϊόν καλλιεργούν και σε άλλες περιοχές, όπως στην Φλώρινα και στη Λάρισα. Εξ ου και το ότι έρχονται από αυτά τα μέρη για να πάρουν μέρος στην σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών εδώ στη Βέροια. Για το ροδάκινο δεν υπάρχει σχεδιασμός και οι παραγωγοί ψάχνουν πως θα καλλιεργήσουν» τόνισε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, μιλώντας στην χθεσινή εκπομπή "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ" (12.00 - 13.00) του ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ - 102,8 Fm, με παρουσιαστές τους Αλέκο Χατζηκώστα και Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη.

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «αν δούμε ότι δεν έχουμε καμμιά ανταπόκριση από την κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βγούμε και να παλαίψουμε. Και εδώ θα πρέπει να επισημάνω πως δεν μπορεί μια μερίδα αγροτών να παλεύει, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί οι αγρότες να βγούμε και να παλαίψουμε. Ας το καταλάβουν όλοι πως τίποτα δεν κερδίζεται στον τόπο μας, ούτε από τα καφενεία ούτε από τον καναπέ. Εαν, λοιπόν, οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν τις προτάσεις μας είναι πρόβλημά τους. Οπότε και το επαναλαμβάνω πως, αν δεν δούμε ανταπόκριση από την παρούσα κυβέρνηση, τότε και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτήν των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Νομίζω οτι ο χειμώνας θα είναι... "θερμός" από αγώνες! Εκτός και αν γίνει το ευκταίο και δοθούν λύσεις και οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

 

Υπόμνημα του ΑΣΓ Βέροιας στον ΥΠΑΑΤ

Ο ίδιος αναφερόμενος, μετά από σχετικό ερώτημα που του ετέθη, στην πρόσφατη επίσκεψη στη Βέροια του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη με τον οποίο και δεν υπήρξε συνάντηση των αγροτών, επεσήμανε: «Παρ΄ ότι εμείς προετοιμαστήκαμε για να τον υποδεχθούμε, συνάντηση με τον κ. Βορίδη δεν έγινε, γιατί όπως μας είπαν, δεν υπήρχε χρόνος. Οπότε και καταθέσαμε ένα υπόμνημα προς αυτόν (το οποίο και ετοιμάσαμε στην σύσκεψη που προκαλέσαμε ως σύλλογος αγροτών Γεωργών Βέροιας την Παρασκευή το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη με την συμμετοχή των βουλευτών Φρόσως Καρασαρλίδου, Τάσου Μπαρτζώκα και εκπροσώπων των βουλευτών Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Βέροιας Ηλία Τσιφλίδη) με μια σειρά από ζητήματα που λειτουργούν ανασταλτικά και ως προς την παραγωγή των κυρίαρχων τοπικών προϊόντων, με κορυφαίο το ροδάκινο, αλλά και ως προς την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών.

Αυτά που ακούσαμε, όμως, από τον κ. Βορίδη δεν είναι απαντήσεις στα ζητήματα που έχουμε θέσει. Και σήμερα (σ.σ. χθες) μενει να δούμε ποιές είναι οι προθέσεις των αγροτών απέναντι στο τίποτα του κ. Βορίδη».

 

«Δυστυχώς χρήματα που δόθηκαν για το Ρωσικό εμπάργκο από την ΕΕ δεν πήγαν στις τσέπες των αγροτών»

Σχετικά με την επιβολή επιπλέον δασμών στο ροδάκινο κομπόστα (25% που με τον υφιστάμενο δασμό 18% αθροίζεται σε 43% δασμούς) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος σημείωσε οτι «στο άκουσμα της επιβολής επιπλέον δασμών στο ροδάκινο κομπόστα, οι ροδακινοπαραγωγοί θυροβήθηκαν γιατί όλες αυτές οι επιπτώσεις θα έχουν αντίκτυπο τους ίδιους. Δυστυχώς στο εξωτερικό εμπόριο οι επιπτώσεις χτυπάνε τους αγρότες», ενω σ' ότι αφορά στο ρωσικό εμπάργκο και τα χρήματα που δόθηκαν, είπε: «Εδώ θα έπρεπε να υπάρξει μία δικαιότερη κατανομή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα χρήματα αυτά να πάνε στους ίδιους τους παραγωγούς. Δυστυχώς χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στους αγρότες και στον εμπορικό κόσμο. Μόνη περίπτωση που είδαμε χρήματα να δίνονται αναλογικά και να καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών ήταν επί Υπουργίας Γιώργου Καρασμάνη, ενω πέρυσι να υπενθυμίσω πως δόθηκαν για τον σκοπό αυτό (Ρωσικό εμπάργκο) 65 εκ. ευρώ. Πάντως, θα το ξαναπώ επ αυτού μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου χρήματα δεν είδε».

Οσο για το τι γίνεται με τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου έθεσε πως «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι οτι ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τις ζημιές του περασμένου καλοκαιριού αρχές του 2020 και ίσως τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση όλοι μας καταλαβαίνουμε πως είναι μακρύς ο χρόνος για τα νοικοκυριά. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μια προκαταβολή πριν από τα Χριστούγεννα, από την στιγμή που ο νομός μας είχε κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουν οι ροδακινοπαραγωγοί να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους».

 

«Να προσμετράται και η κλιματική αλλαγή στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ»

Ο άλλοτε συντονιστής της κίνησης "Πρωτοβουλία" αγροτών σε Πανελλαδικό επίπεδο και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, εξέφρασε την απογοήτευση του και από τις διαμορφωθείσες τιμές του, κατά τα άλλα, χρυσού της Ημαθίας. «Με 20 λεπτά τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, αυτή είναι κάτω του κόστους παραγωγής, γι' αυτό και κτυπήσαμε καμπανάκι. Βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να έχει εγκατασταθεί στον τόπο μας και να μην φεύγει. Γι' αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε στα κυρίαρχα ζητήματα του αγροτικού κλάδου και την κλιματική αλλαγή. Η οποία και θα πρέπει να προσμετράται στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου» υπογράμμισε.

 

«Από την στιγμή που δεν έχεις άλλη λύση για τα προβλήματα, τότε βγαίνεις στον δρόμο»

Ακόμα, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε και για τα... σύνηθες των αγροτών, αφού κάνουν τις δουλειές τους στα χωράφια, να βγαίνουν με τρακτερ στους δρόμους και για το αν είναι αυτός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων τους. «Εμείς πάντα όταν βγαίναμε με τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας υποδεχόμασταν είτε κυβερνητικό είτε αντιπολιτευόμενο στέλεχος με γνώση και άποψη. Στην περίπτωση τώρα του κ. Βορίδη εμείς ζητήσαμε να γίνει μια σύσκεψη με όλους τους φορείς του ροδακίνου που πονάνε, στην οποία θα συμμετέχουν και αγρότες. Αλλά είδαμε να αποκλείονται οι αγρότες. Οπότε το ζήτημα δεν είναι το να βγαίνεις στον δρόμο, να φωνάζεις και να διεκδικείς, αλλά από την στιγμή που δεν έχεις άλλη λύση βγαίνεις στο δρόμο. Τι καλύτερο, λοιπόν, θα ήταν να καθόμασταν σ' ένα τραπέζι και να σηκωνόμασταν έχοντας βρει τις λύσεις».

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής