breaking news Νέο

Στέργιος Κύρτσος : «Χρονίζουν τα προβλήματα των ελλήνων κτηνοτρόφων»

Στέργιος Κύρτσος : «Χρονίζουν τα προβλήματα των ελλήνων κτηνοτρόφων»

Στην εκπομπή «Λόγια Σταράτα» του Ράδιο Αιχμή 102,8 φιλοξενήθηκε το μεσημέρι της Πέμπης 7ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσος, μεταφέροντας στους ακροατές μας και μέσω διαδικτύου από το imerisia-ver.gr , καθώς και στον Αλέκο Χατζηκώστα και τον Παύλο Τουτουντζίδη, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην χώρας.

 

«Τα προβλήματα είναι γνωστά και άλυτα  εδώ και πολλά χρόνια, όπου από το 2004 παλεύουμε  να τα επιλύσουμε. Ο κ.Κύρτσιος αναφέρθηκε στην συνάντηση την με την υ φυπουργό αγροτικής ανάπτυξης ,Φωτεινή Αραμπατζή, στην οποία και επισημάνθηκε ότι το 95% των κτηνοτρόφων δεν έχει λάβει άδεια κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. «Αν επιβληθούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορεί ο  κτηνοτρόφος να πάρει επιδότηση. Γι' αυτό και ζητήσαμε  να υπάρξει μία παράταση του νόμου 4056/2012, η προθεσμία του οποίου σημειωτέον έχει λήξει , ή να συμπεριληφθούν στον νέο νόμο οι ίδιες υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις. Ζητάμε, , να δοθούν άδειες στις ήδη υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις, χωρίς τον επιτόπιο έλεγχο από το δασαρχείο  και την αρχαιολογική υπηρεσία».

 Ο κ.Κύρτσιος αναφέρθηκε στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου, επισημαίνοντας πως οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας έχουν μειωθεί από 120 χιλιάδες σε 80 χιλιάδες. «Τα αίτια της μείωσης έχουν το  υψηλό κόστος παραγωγής, Ζητάμει φθηνότερο πετρέλαιο, χαμηλή φορολογία και μειωμένα ασφάλιστρα σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Αίτημα μας  γίνει διαχωρισμός της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής σε επίπεδο ασφαλίστρων».

 

«Σχετικά με τις χαμηλές τιμές που δίνονται στο γάλα, ο Στέργιος Κύρτσιος έκανε λόγο ότι «υπάρχουν μεσάζοντες και στρεβλώσεις στην αγορά. Η λύση  των deminimis δεν ενδείκνυται για το γάλα .Όσο για την ακριβή τιμή που υπάρχει στο γάλα και αν συμφέρει ένας κτηνοτρόφος να παράγει γάλα, ο Βεροιώτης πρόεδρος της ΠΕΚ, επεσήμανε: «Δυστυχώς στο αιγοπρόβειο γάλα, έχει μειωθεί η τιμή του κατά 30% τα τελευταία 2 χρόνια .Οι γαλακτοβιομηχανίες προέβαλλαν πολλές αιτιολογίες, όπως το ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα φέτας και κατάφεραν να ρίξουν την τιμή. Φέτος έχουμε μία αύξηση της τιμής. Σίγουρα κάτι γίνεται με τις ελληνοποιήσεις στην εισαγωγή γάλακτος για να το κάνεις φέτα. Για να γίνει φέτα χρειάζεται μόνο ντόπιο γάλα. Συνεπώς δεν μπορείς να έχεις μείωση ζωικού κεφαλαίου, αλλά περισσότερη ποσότητα γάλακτος για την παραγωγή της» τόνισε

 

 

Ακόμα, ο Στέργιος Κύρτσιος αναφέρθηκε και στην πολύ καλή δουλειά που είχε γίνει με τον τέως υπουργό αγροτικής ανάπτυξης,Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό κ. Τεληγιορίδου, επί ΣΥΡΙΖΑ, για την  δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας.

«Το αποκορύφωμα της θα είναι η ίδρυση και λειτουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, κάτι που το ξεκινήσαμε και παλεύουμε εδώ και 3 χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατα το θέσαμε στον κ. Βορίδη και του είπαμε πως θα πρέπει να γίνει άμεσα. Γιατί η ίδρυση και λειτουργία της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας είναι η μόνη που μπορεί να γίνει, μια και οι παραγωγοί συμπληρώνουν το 1/3 της παραγωγής που πρέπει να υπάρχει, το 1/3 της μεταποίησης και το 1/3 της εμπορίας».

 Μιλώντας για την κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έκρινε πως «Δυστυχώς ούτε κοινή ούτε αγροτική πολιτική είναι. Τα ιστορικά δικαιώματα έχουν σκοτώσει τους κτηνοτρόφους. Κάτι το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται με κάποιους που έχουν ιστορικά δικαιώματα, ενω κανονικά η επιδότηση θα πρέπει να πηγαίνει στην παραγωγή». Επίσης  αναφέρθηκε στην πολύ καλή σχέση που έχει με τους αγροτικούς συλλόγους της Ημαθίας, καταθέτοντας συνάμα την πρόταση για την δημιουργία μιας πανίσχυρης συνομοσπονδίας Αγροτών και κτηνοτρόφων του περιφερειακής μας ενότητας.

 

Τέλος, ο ίδιος (με γνωστή την ιδεολογική τοποθέτηση του στο χώρο της ΝΔ) σχολιάζοντας την πολιτική της παρούσας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κτηνοτροφικό κλάδο, είπε: «Εγώ θα συνεχίσω να είμαι στη ΝΔ, η κυβέρνηση της οποίας όμως κατέταξε το ΥΠΑΑΤ προτελευταίο τη τάξει. Εγώ πιστεύω ότι είναι τελευταίο. Πίστευα ότι με την ΝΔ θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Δυστυχώς δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Θυμάμαι προεκλογικά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στην ελληνική Επικράτεια και που στην Καρδίτσα καθόταν σε αχυρομπάλες και μιλούσε σε αγρότες πως θα σπάσει αυγά. Αναμένουμε».

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής