breaking news Νέο

«Κανακύ», βιβλιοπαρουσίαση απότ τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Κανακύ», βιβλιοπαρουσίαση απότ τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Γάλλος Συγγραφέας Ζοζέφ Αντράς (γεν. 1984), στο νέο του βιβλίο «Κανακύ» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Μτφρ. Γ. Καράμπελας, Αθήνα 2018), καταπιάνεται με μία υπόθεση Αντιαποικιοκρατικής Πάλης στην μακρινή Νέα Καληδονία, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Ζ. Αντράς πραγματεύεται την ιστορία του Αλφόνς Ντιανού, 28 ετών, Μουσικού, που ήθελε να γίνει Ιερέας, θαυμαστή του Γκάντι, χαρισματικού στελέχους του Κινήματος των Κανάκ και του Σοσιαλιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης στη Νέα Καληδονία.

Ο Αλφόνς Ντιανού υπήρξε ένα από τα θύματα της εξέγερσης (1988), και με την αντιφατική προσωπικότητά του και τους θρύλους που την περιβάλλουν, αναδείχθηκε σε σημαντική μορφή των Αντιαποικιοκρατικών Αγώνων του 20ου αι.

Ο Ζ. Αντράς μας δίνει το πορτραίτο ενός περίπλοκου και παθιασμένου ανθρώπου, που ανάλογα χαρακτηρίστηκε «Τρομοκράτης ή Μάρτυρας, Γάλλος ή βάρβαρος Κανάκ, Ειρηνιστής ή Δολοφόνος, Χριστιανός ή Κομμουνιστής». Ταυτόχρονα το βιβλίο είναι κι ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο για ένα εγκαταλειμμένο νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό. Επίσης, μέσα από την αναπαράσταση ενός αιματηρού επεισοδίου της Σύγχρονης Ιστορίας, στοχαζόμαστε για τα τελευταία κατάλοιπα της Γαλλικής Αποικιοκρατίας.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής