breaking news Νέο

Επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δ. Μάντσιου, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Νάουσας

Επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δ. Μάντσιου, στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Νάουσας

Προς τον Πρόεδρο του

Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου της Η.Π. Νάουσας

 

Θέμα : Ενημέρωση – συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι

Αγαπητοί συμπολίτες.

Τα προγραμματισμένα σεμινάρια των συναδέλφων της Ημαθίας στον τουρισμό δεν μας επιτρέπουν να είμαστε σήμερα κοντά σας.

Τον τελευταίο ένα χρόνο και πλέον, έχει αλλάξει η σύνθεση των αφίξεων αλλοδαπών στην Ελλάδα και το ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο το μεταναστευτικό.

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όσοι έρχονται παράνομα στη χώρα μας είναι σε ποσοστό περίπου 80% οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Μέσα σε διάστημα 5 μηνών παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας κατά 200%.

Τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη του μεταναστευτικού είναι η επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια έως και 600 χιλ μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση.

Αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ, η κατάσταση στο Ιράν όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθείς Αφγανικοί πληθυσμοί, καθώς και η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας/ Ευρώπης και ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για το μεταναστευτικό.

Ανάμεσά τους, η διεθνοποίηση του προβλήματος, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου, η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

Το τελευταίο κυβερνητικό μέτρο, δηλαδή η ταχεία αποσυμφόρηση με μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε σπίτια και ξενοδοχεία μέσω δημόσιων προκηρύξεων είναι αυτό που μας θέτει να ζητηθούμε εδώ σήμερα.

Kάθε μέρα που περνάει χωρίς ουσιαστική λύση, η εικόνα της χώρας χάνει τη δυναμική της.

Η ταχεία εξέλιξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η διαχείρισή τους πρέπει να αντιμετωπιστεί με λύσεις πραγματικές και άμεσα εφαρμόσιμες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ δύσκολο εθνικό ζήτημα και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν για την αντιμετώπισή του με σωστό προγραμματισμό, σχέδιο και διαχείριση.

Δεν μπορεί η προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος να γίνεται αποσπασματικά και άναρχα σε βάρος τοπικών κοινωνιών.

Η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε σπίτια αλλά και ξενοδοχεία δεν πρέπει να αλλοιώνει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Δεν πρέπει να αγνοούμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα και κατ επέκταση οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με χαμηλές πληρότητες και αυξημένες  υποχρεώσεις.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή και σύνεση από όλους τους επαγγελματίες της φιλοξενίας, καθώς πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το ζήτημα επηρεάζει την απόφαση των δυνητικών πελατών σε αρκετά υψηλό ποσοστό.

Είναι εύλογες οι ανησυχίες και ο φόβος της τοπικής κοινωνίας, μπροστά στο άγνωστο που δεν γνωρίζουμε την διαχείριση του.

Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, μπροστά στο υπαρκτό πλέον πρόβλημα της διαδικασίας των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στην χώρα μας.

Η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όμως δεν φτάνει αυτό.

Πρώτα από όλα, η Πολιτεία πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών με εντατική αστυνόμευση και εγκαθίδρυση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Άμεση ενημέρωση από τους κυβερνητικούς φορείς και το Δήμο για τις προθέσεις τους, στην περίοδο, μετά τη λήξη της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών,  για την παραπέρα συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μάντσιος

Πρόεδρος στην Ένωση των Ξενοδόχων Ημαθίας


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής