breaking news Νέο

«Έτος Μηδέν – Μια Ιστορία του 1945», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Έτος Μηδέν – Μια Ιστορία του 1945», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Ολλανδός Συγγραφέας και Ιστορικός Ίαν Μπουρούμα (γεν 1951), στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Έτος Μηδέν – Μια Ιστορία του 1945» (Εκδ. «Θύραθεν», Μτφρ. Γιάννης Αβραμίδης, Θεσσαλονίκη 2018), περιγράφει διεξοδικά την χρονιά-σταθμό του 20ου αι.

Ο Ίαν Μπουρούμα διαχειρίζεται άψογα το ογκώδες και πλούσιο υλικό της έρευνάς του, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, «σήμερα ζούμε κάτω από την μεγάλη και βαρειά σκιά της κληρονομιάς του 1945, μιας χρονιάς από τις πιο καθοριστικές χρονιές στην Παγκόσμια Ιστορία».

Ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον το τέλος ενός κόσμου και την αρχή μιας νέας και αβέβαιης εποχής. Πώς, μέσα από τα ερείπια του πολέμου, τους αποδεκατισμένους, πεινασμένους και εκτοπισμένους λαούς, την εκδικητική μανία αλλά και την ευφορία της απελευθέρωσης, τα νέα καθεστώτα που ξεφύτρωναν με πρωτοφανείς ρυθμούς και τον πόθο των λαών να μην ξαναζήσουν τα προπολεμικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα, έτσι το 1945 γεννήθηκε ο Σύγχρονος Κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε.

Με την σοβαρή έρευνά του και με άψογη δομή και στυλ γραφής, ο Ίαν Μπουρούμα  μας δίνει μία γλαφυρή αφήγηση, εξόχως συναρπαστική, που αποτελεί ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό συγγραφικό επίτευγμα.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής