breaking news Νέο

Oμόφωνο ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο από δημοτικό συμβούλιο και φορείς της Νάουσας

Oμόφωνο ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο από δημοτικό συμβούλιο και φορείς της Νάουσας

Ομόφωνο ήταν το ΟΧΙ,από τις δημοτικές παρατάξεις και φορείς του δήμου, στην εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών, διαμέτρου πτερύγων 150 μέτρων και ύψους 120 μέτρων, στην θέση ΤΡΟΥΛΛΟΣ στο Βέρμιο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χιονοδρομικό κέντρο των "3-5 Πηγαδιών" της Νάουσας, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης 14ης Νοεμβρίου.  

 

Ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στην αρχική του τοποθέτηση είπε: "Είναι ζήτημα που απασχολεί  εδώ και καιρό την κοινωνία μας, αφού στο παρελθόν έχουν γίνει ήδη δυο συνεδριάσεις. Η ΡΑΕ  έχει εγκρίνει  την εγκατάσταση πέντε ανεμογεννητριών στην θέση

ΤΡΟΥΛΛΟΣ στο Βέρμιο. Το ζήτημα είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο και την ΤΕΡΝΑ.  Τα αιολικά πάρκα αν γίνουν με ευκαιριακό χαρακτήρα, δεν υπάρχει συντήρηση με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες και να γίνονται κουφάρια. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των πολιτών της Νάουσας. Υπάρχει μερίδα των πολιτών που είναι αντίθετη στην όποια κατασκευή βιομηχανικού περιβάλλοντος στο βουνό. Υπάρχουν άνθρωποι της λογικής του «μην αγγίζετε». Στο παρελθόν ήρθαν εταιρείες να επενδύσουν και δεν τους αφήσαμε. Θυμάμαι ότι ήμουν και εγώ μικρός  στην πορεία εναντίον τους. Εύλογη η ανησυχία οι εταιρείες να μην σεβαστούν την χλωρίδα και την πανίδα. Δεν υπάρχει σωστή χαρτογράφηση της χλωρίδας και της πανίδας στο Βέρμιο.. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο αποτύπωσης του βουνού μας. Η επένδυση είναι ισχύος 20 MW  με προϋπολογισμό 28 εκ. ευρώ,   Η περιοχή ΤΡΟΥΛΛΟΣ έχει θαμνώδη βλάστηση, ενώ θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι οδοί και δεν θα διαταραχτεί η κτηνοτροφία.Η ηχητική όχληση στα 500 μέτρα 30 -35Db. Ο δήμος θα έχει κέρδη το 1,7 % επί των ακαθάριστων εσόδων, περίπου  60.000 ετησίως, ενώ 1% επίσης θα πηγαίνει στους δημότες της πόλης.4-5 εκ. ευρώ  από εργολαβίες, προμήθειες και εργασίες θα οφελήσουν την  τοπική κοινωνία" είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι η απόσταση 3-5 Πηγαδιών από τις  ανεμογεννήτριες είναι  λίγες εκατοντάδες μέτρα. "Το αιολικό δυναμικό στο Βέρμιο δεν είναι υψηλό, για αυτό και επιλέγονται μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες.  Οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν τα ύδατα της περιοχής. Θα πέσει όντως τεράστιος όγκος μπετόν.  Ως παράταξη ρωτήσαμε 1000 πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών. Να προχωρήσουμε σε μια εκδήλωση που θα ακουστούν όλες οι απόψεις, αποφασίζοντας μαζί με την τοπική κοινωνία της Νάουσας. Έχουμε χρόνο να διαλεχτούμε πριν το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Να κάνουμε σοβαρή ημερίδα" είπε ο κ. Καρανικόλας.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης ζήτησε να  αποσαφηνιστεί η θέση της δημοτικής αρχής επί του συγκεκριμένου θέματος. "Σαφώς και εμείς έχουμε γενική άποψη για τις ανανεώσιμες πηγές  ενέργειας, αλλά θέλουμε την θέση του κ. δημάρχου. Σήμερα να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη απόφαση, αναφορικά με την συγκεκριμένη επένδυση. Εξόχως πιεστικά τα πράγματα, αφού το συγκεκριμένο έργο είναι προ των πυλών. Η εταιρεία προσφάτως εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 150 εκ. ευρώ, καθώς και κατέθεσε  πρόταση στην ΡΑΕ για τον συγκεκριμένο χώρο. Η νομοθεσία προβλέπει την απλή γνωμοδότηση των ΟΤΑ, Ότι και να πούμε δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η επένδυση είναι έτοιμη να ξεκινήσει με ένα βαθμό ωριμότητας αρκετά μεγάλο. Η διαδικασία πρωτοξεκίνησε το 2012. Δεν έγινε ,λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση και κατόπιν ας κάνουμε όσες ημερίδες χρειαστούν. Η σχέση κόστους οφέλους θα είναι εξαιρετικά δυσμενής σε βάρος του χιονοδρομικού, το οποίο θέλουμε να γίνει ένα ορεινό θέρετρο με την προσθήκη πολλών, συμπληρωματικών, δραστηριοτήτων" είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας,.

"Η θέση μας είμαι γνωμοδοτική όντως. Το ίδιο και της περιφέρειας. Μίλησα με σοβαρούς επιστήμονες.  Αν η εταιρεία προχωρήσει δεν θα έχει σημασία ποια είναι η άποψη μας, αλλά πώς το τεκμηριώνουμε την δική μας θέση. Σεβόμενος τα 3 -5 Πηγάδια και την τουριστική ανάπτυξη του βουνού, κατ΄  αρχήν  η εισήγηση μου είναι αντίθετη στην επένδυση" απάντησε ο κ. Καρανικόλας.

 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και φορέων του δήμου, στο ίδιο μήκος κύματος. Στην συνεδρίαση παρέστη  η βουλευτής Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, την τοποθέτηση της οποίας μεταφέραμε στους αναγνώστες μας, στο φύλλο της Παρασκευής 15ης Νοεμβρίου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής